Μη υποχρεωτική καθίσταται τελικά η των πολιτών σε . Την είδηση αυτή έκανε γνωστή χθες από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Ευστράτιος Πλωμαρίτης, ερωτώμενος σχετικά από τον xronos.gr.

Οικογενειακοί γιατροί είναι οι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι ή παιδίατρο για τον παιδικό πληθυσμό που ανήκουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στα Κέντρα Υγείας. Επίσης οικογενειακοί γιατροί είναι όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, γενικοί γιατροί ή παθολόγοι ή παιδίατροι για τον παιδικό πληθυσμό, έχουν σύμβαση με τον .

“Πιθανόν οι διαθεσιμότητες του συστήματος να μην καλύπτουν όλον τον πληθυσμό της Κομοτηνής. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, γιατί δεν είχαμε προσέλευση γιατρών για να στήσουμε άλλες δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στην Κομοτηνή. Επίσης υπάρχουν γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν δέχονται να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτοί δεν είναι υποχρεωμένοι να μπουν και να εγγράφουν λίστα και να γίνουν οικογενειακοί γιατροί”, εξήγησε ο κος Πλωμαρίτης για να πει ότι η υποχρεωτικότητα εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό από την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν θα εφαρμοστεί. Πρόκειται για κάτι που το είπε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δημόσια, αλλά δεν έφτασε στα αυτιά του κόσμου, παραδέχτηκε ο κος Πλωμαρίτης.

Η μη υποχρεωτικότητα εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό, σημαίνει ότι ο ασθενής δεν θα χρειάζεται το παραπεμπτικό του γενικού γιατρού, για να πάει στον ειδικό γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Για όσους έκαναν ήδη την εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό, διοικητής της 4ης ΥΠΕ έσπευσε να πει “ο οικογενειακός γιατρός δεν είναι μία ιδιοτροπία της πολιτείας και του συστήματος υγείας, είναι καλό για τον κόσμο. Δεν είναι μία απλή εγγραφή και μία λίστα, ο οικογενειακός γιατρός είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον φάκελο του ασθενή και να τον ενημερώνει”.

Για όσους ενδιαφέρονται για την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό, η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί: μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό