Μετά το ΔΝΤ, που όπως δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν, ζητεί να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο για μετά το 2019 και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανήλθε στο θέμα με δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα, επέμεναν οι θεσμοί να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στα περί αιτήματος του ΔΝΤ για ανάλογες δεσμεύσεις.

«Το συνταξιοδοτικό, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε όμως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα και κανένας δεν ξέρει την εξέλιξη. Η αντιπολίτευση φυσικά τώρα λέει “είμαστε εναντίον”, αλλά θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλιότερα στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση λέγοντας ότι «το αν η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση».

Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων προς την Αθήνα χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ, όσον αφορά το θέμα του χρέους, υποστήριξε ότι «ακόμη και οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό την νομοθεσία της Ε.Ε.»

«Μύλος» με τη δήλωση Σαπέν

Νωρίτερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Real.gr στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου, ο Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει οτι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος Υπουργός εξέφρασε την απορία του για το «πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα».

Το ΔΝΤ διαψεύδει

Λίγη ώρα αργότερα, το ΔΝΤ με επίσημο τρόπο διέψευσε ότι το Ταμείο ζητεί τη στήριξη και της αντιπολίτευσης για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι το Ταμείο δεν έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα.

«Φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς τους Γάλλους για ένα θέμα να ζητήσουμε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης», είπε σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο Μισέλ Σαπέν έκανε λόγο για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό κάνουν παντού όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού», καθώς επίσης και για «εμμονές στον συνταξιοδοτικό τομέα».

Προειδοποίησε δε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και κυρίως το ΔΝΤ, γιατί η περαιτέρω καθυστέρηση του προγράμματος «θα έχει επιπτώσεις για όλους, πρωτίστως για την ελληνική οικονομία, αλλά και τους εταίρους, που θα κληθούν να διασώσουν τη χώρα».

Σύγκρουση για τα μελλοντικά μέτρα – ΝΔ: Δεν ψηφίζουμε – Μαξίμου: Τζάμπα μαγκιές από Μητσοτάκη

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν "πόλεμο" κυβάρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αθήνα.

Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι «έχει πάρει θέση στο προσκήνιο για τα μέτρα. Δεν θα τα ψηφίσει».

Κάλεσε την Κυβέρνηση, «να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα».

Από την Πειραιώς τόνιζα ότι «Ίσως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε».

Μαξίμου: «Τζάμπα μαγκιές»

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν στην ανακοίνωση της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «τζάμπα μαγκιές» από πλευρά του Κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν λίγο καιρό έλεγε «τόσα και άλλα τόσα» για να κλείσει η αξιολόγηση, παίρνοντας το μέρος των πιο ακραίων από τους δανειστές με στόχο την πολιτική αποσταθεροποίηση στη χώρα. Τώρα που δεν του βγαίνει, υιοθετεί συνομωσιολογικά σενάρια και κάνει τζάμπα μαγκιές.

Η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Και επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές.

Αποκλειστικός αρμόδιος για να κρίνει την υποκριτική και εθελόδουλη στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ο ελληνικός λαός.