και ιδιωτικοποίηση Ελληνικού «παγώνουν» την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ έως τα μέσα Μαρτίου είναι το συμπέρασμα από το Eurogroup, που πάντως χαρακτηρίστηκε από τα εγκωμιαστικά σχόλια για την πρόοδο που έχει καταγράψει η Αθήνα.

Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε συγχαρητήρια γιατί επιτέλους επιδεικνύει «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος.

Στα θετικά και η επιβεβαίωση από όλους τους αξιωματούχους ότι οι τεχνικές συζητήσεις για το χρέος και για την ανάπτυξη του μηχανισμού που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη, έχουν ήδη ξεκινήσει. Στις 26 Φεβρουαρίου ξεκινά επισήμως η τέταρτη αξιολόγηση, με την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Στόχος τα πάντα να έχουν συμφωνηθεί έως 21 Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup που θα κληθεί να «σφραγίσει» τη συμφωνία.

Στο β’ 15νθημερο Μαρτίου η εκταμίευση, λόγω και …Γερμανίας

Η δόση των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το Eurogroup.

Ο Κ.Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Η επιπλέον υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων θα ακολουθήσει, αν έχουν πιαστεί οι νέοι στόχοι, συμπλήρωσε.

«Η δόση δεν αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν τα μέσα Μαρτίου» δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους εκτός από την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πριν τις 14 Μαρτίου δεν αναμένεται να έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στην γερμανική βουλή που είναι ένα από τα εθνικά κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνει και την δόση.

Σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του ESM ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι έγινε για να δώσει την έγκριση στο συμπληρωματικό MoU. Αποκάλυψε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έπιασε το Δεκέμβριο το στόχο που είχε τεθεί αναφορικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου τομέα προς την αγορά.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5% αλλά και την αναβάθμιση της χώρας από την Fitch. Αντανακλούν την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των αγορών, είπε.

Το χρονοδιάγραμμα για το χρέος

Το Euroworking Group έχει ήδη ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις για την ανάπτυξη του μηχανισμού που θα συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη της χώρας και πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ερωτηθείς σχετικά.

Η συζήτηση πηγαίνει καλά, αλλά είναι ακόμα προκαταρκτική και έχουμε στόχο να έχουμε επαρκή πρόοδο, ώστε να γίνει μια συζήτηση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

«Οι πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup αναμένονται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», είπε ο κ. Σεντένο ενώ ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες δηλαδή και οι συζητήσεις για το χρέος αλλά και να έχει αποφασιστεί και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Στις 26/2 ξεκινά επισήμως η δ’ αξιολόγηση

Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, είπε ο Μοσκοβισί.

Στόχος της αποστολής, πρόσθεσε, θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα έκανε λόγο για τρεις διαστάσεις: ένα ελληνικό πρόγραμμα ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί από την Αθήνα για να βοηθήσει την χώρα να επιστρέψει στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Δεύτερον, ξεκίνησε η δουλειά σε ότι αφορά το πακέτο για το χρέος που θα μετριάσει μεσοπρόθεσμα το βάρος του χρέους.

Τρίτον, η μετά πρόγραμμα επιτήρηση. Τίποτα δεν θα πρέπει να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Μέσα από τα παραπάνω «θέλουμε η χώρα να είναι μια φυσιολογική χώρα και οι Έλληνες να δουν τους καρπούς από τις σκληρές προσπάθειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Μοσκοβισί.

Την άποψη ότι «δεν περιμένουμε πολλές διαφωνίες για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα» εξέφρασε και ο Μ.Σεντένο.

«Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες, πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της ΕΕ και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ», ανέφερε ο Μοσκοβισί.