Μειώνει τα φορολογικά πρόστιμα η ΑΑΔΕ – Ηπιότερες κυρώσεις με αναδρομική εφαρμογή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/11/2017 - 16:09 | Author: Newsroom

Αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται κατόπιν ελέγχου, αλλά και σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων προκειμένου αυτά να καταστούν «λογικά» δρομολογεί η φορολογική διοίκηση.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προετοίμασε νέες διατάξεις για τα πρόστιμα και τις κυρώσεις, εναρμονιζόμενη με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υποχρέωση αναδρομικής εφαρμογής της ηπιότερης κύρωσης.

Ειδικότερα, για χρήσεις μέχρι 31.12.2013, αντί των πρόσθετων φόρων του ν. 2523/1997 που ανέρχονται σε 120% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα επιβάλλονται στην περίπτωση ελέγχου τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κυμαίνονται από 10% έως 50% του οφειλόμενου κύριου φόρου και τόκος εκπρόθεσμης καταβολής ( επιτόκιο 8,76%), ο οποίος θα υπολογίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 και μέχρι την έκδοση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Οι ευνοϊκότερες κυρώσεις θα εφαρμόζεται και στις υποθέσεις που εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και τα Δικαστήρια.

Ομοίως, στην περίπτωση που υποβάλλονται εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις χρήσεων μέχρι 31.12.2013, αντί των πρόσθετων φόρων που ανέρχονται στο 60% του οφειλόμενου κύριου φόρου, θα υπολογίζεται τόκος εκπρόθεσμης καταβολής για το χρονικό διάστημα από 1.1.2014 και μέχρι την υποβολή της δήλωσης.

Τέλος, με τις επικείμενες αλλαγές σε περίπτωση ελέγχου δεν θα απαγορεύεται η υποβολή δήλωσης, αρχικής ή τροποποιητικής, μέχρι την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον φορολογούμενο, αντί της έκδοσης που ισχύει σήμερα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral