Με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου τα αντισταθμιστικά μέτρα για το ΕΚΑΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/11/2016 - 19:37 | Author: Newsroom

Την έναρξη της εφαρμογής όσων αντισταθμιστικών μέτρων δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, για την ενίσχυση των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ. Νεφελούδης στην ΕΡΤ, τα αντισταθμιστικά μέτρα θα δοθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου (σ.σ. θα καταβληθούν τέλη Νοεμβρίου)

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός του Υπ. Εργασίας προέβλεπε πως τα αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ μερίδας όσων συνταξιούχων έχασαν το ΕΚΑΣ, τα οποία είχαν θεσπιστεί τον περασμένο Αύγουστο, θα εφαρμόζονταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως οι παροχές αυτές θα δουν αναδρομικά, δηλαδή μαζί με τις παροχές του Δεκεμβρίου, θα δουν και εκείνες που αφορούσαν το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016.

Οι παροχές αυτές είναι οι ακόλουθες:

* καταβολή παροχών αντίστοιχων με τα ποσά που κόπηκαν σε άτομα με αναπηρία άνω του 80%, καθώς και σε έναν από τους συζύγους ζευγαριών-δικαιούχων ΕΚΑΣ που το έχασαν.

* προπληρωμένη κάρτα σε όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ποσού από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω. Το ποσό που θα περιέχει η κάρτα θα είναι ίσο με το 30% της απώλειας.

* απαλλαγή της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και την απαλλαγή από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι το «κλειδί» στη διαπραγμάτευση είναι η επαναρύθμιση και η επανακατοχύρωση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και η επικυριαρχία των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, το ΔΝΤ παραθέτει μία σειρά από προτάσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματικότητα που ισχύει στην Ελλάδα. «Oι συνθήκες στην αγορά εργασίας της χώρας μας καθορίστηκαν από τις προτάσεις του ΔΝΤ και είδατε τι έχει γίνει. Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι και τεράστια προβλήματα των επιχειρήσεων σε σχέση με την ίδια την ανταγωνιστικότητα με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών» σημείωσε. Όπως σχολίασε, βάσει συγκεκριμένων δεικτών, έχει διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που δεν εφάρμοσαν τις τότε μνημονιακές πολιτικές, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις, έχουν μία ανοδική πορεία. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, όσες εφάρμοσαν αυτά τα πεδία των πολιτικών, είναι σε κατάσταση μεγάλης φθοράς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα ενωσιακό δίκαιο που να υποστηρίζει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Συμπλήρωσε επίσης, ότι το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στην αγορά εργασίας, είναι η αδήλωτη και η μισοπληρωμένη εργασία, «για την οποία το ΔΝΤ δεν λέει κουβέντα».

Loading...
  • europalso

    ideascentral