“Με σχέδιο, σοβαρότητα και διεθνή κινητοποίηση φτάσαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔16/08/2018 - 21:02 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Αυτό που συνετέλεσε είναι ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική διπλωματία, το ελληνικό στράτευμα, δεν υιοθέτησαν τις πιέσεις να αντιμετωπίσουμε το θέμα με κραυγές, με αυτοαπομόνωση, αλλά με σχέδιο, σοβαρότητα, υπομονή, διεθνή κινητοποίηση και οικοδόμηση συμμαχιών και την υπομονή που χρειαζόταν και καταφέραμε να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Σε αυτή την πολύ θετική εξέλιξη, που γέμισε ικανοποίηση και χαρά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, συνέβαλαν ο συνεχής αγώνας της Ελλάδας, η διεθνής κινητοποίηση, η κλιμάκωση των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων προς την ηγεσία Ερντογάν και το γεγονός ότι ο πιεσμένος Ερντογάν νιώθει την ανάγκη να κάνει αυτή τη στιγμή μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Ελλάδα και διά της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η εξάρτηση της τουρκικής οικονομίας είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν σε σχέση με ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνετέλεσε ακόμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, και το γεγονός ότι «το αίτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ήταν απολύτως δίκαιο: το γεγονός ότι η τουρκική Δικαιοσύνη και η τουρκική πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσαν να θεμελιώσουν ούτε καν υποψία για κάποιο βαρύτερο αδίκημα στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, όπως το περίφημο περί κατασκοπείας, γιατί ειναι παγκοσμίως αστείο να ισχυριστεί κανείς ότι δύο Ελληνες μπαίνουν λίγα μέτρα στην Τουρκία με στολή, οπλισμό και το εθνόσημο για να κατασκοπεύσουν, δηλαδή πράγματα που μπορούν να τα δουν και από την ελληνική πλευρά με τα κυάλια».

Ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι είναι σταθερός ο προσανατολισμός της Ελλάδας «να θέλει σταθερά και να επιδιώκει με τον γείτονα, που είναι δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας συχνά, καλές σχέσεις, ειρηνική συνύπαρξη, καλή γειτονία, αλλά βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες του δικαίου. Η θετική αυτή εξέλιξη δικαιώνει και στάση ελληνικής κυβέρνησης να επιμείνει στη μη σύνδεση της υπόθεσης με την εντελώς ανόμοια υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών».

«Υπογραμμίζω κάτι που είχε πει ο Τσίπρας και πέρασε στα “ψιλά” στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν στο περιθώριο μιας διεθνούς συνόδου. Είπε ήταν μια δύσκολη συνάντηση αλλά βγαίνω κάπως περισσότερο αισιόδοξος παρότι ακόμη δεν έχουμε κάτι ακόμη στα χέρια μας οριστικό για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ορισμένοι το λοιδόρησαν, η εξέλιξη τον δικαίωσε», σημείωσε.

«Ευκαιρία για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Σε ό,τι αφορά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Έχουμε μια ευκαιρία να αναζητήσουμε δρόμους εξομάλυνσης και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κρατών πάντα θεμελιωμένη στο διεθνές δίκαιο, στη σταθερότητα των συνόρων στη συνθήκη της Λωζάνης, στα επόμενα ραντεβού που υπάρχουν και αφορούν είτε τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών σε προσεχείς συναντήσεις, είτε την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για τη λύση Κυπριακού, καθώς επίσης και σε θέματα πολιτιστικής, οικονομικής συνεργασίας».

«Είμαστε καταδικασμένοι από την Ιστορία και τη γεωγραφία οι δύο λαοί, ο ελληνικός και ο τουρκικός, παρά τις μεγάλες μας διαφορές και την ιστορικά καλλιεργημένη δυσπιστία να ζήσουμε δίπλα δίπλα και το συμφέρον και των δύο λαών είναι να αναζητήσουμε δρόμους ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο αλλά εκεί είναι προσανατολισμένη σταθερά η ελληνική πυξίδα.

«Ο Τσίπρας σε αυτά τα θέματα ακολουθεί τη γραμμή που είχε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλοι οι πρωθυπουργοί που υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά χωρίς υπερβολές, χωρίς κουμπαριές, χωρίς ζεϊμπέκικα, με την ικανότητα να χτίζουμε γέφυρες, όπου είναι δυνατόν, αλλά και να κοντράρουμε προασπίζοντας τα εθνικά δίκαια, όταν επιβάλλεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης.

«Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια ειναι μια σημαντική τομή»

«Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια ειναι μια σημαντική τομή και όσοι προσπαθούν να μηδενίσουν αυτό το θετικό γεγονός κάνουν τεράστιο λάθος. Προσπαθούν να το μηδενίσουν αυτοί που ευθύνονται για τη χρεοκοπία της χώρας και την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια -και εννοώ τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και μέσα ενημερώσης και συμφέροντα που τους στηρίζουν με τα χίλια», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Κάθε μέρα που περνά υπάρχουν δημοσιεύματα, όπως σήμερα στο Bloomberg, που αποτελούν μία επιπλέον ψήφο εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης, εξηγώντας πως «δεν περνάμε από την κόλαση στον παράδεισο», αλλά «βήμα βήμα θα φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα στην απασχόληση, στη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις, τη σταδιακή βελτίωση των αμοιβών, την επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «θα χρειαστούν χρόνια για να επουλώσουμε τις πληγές που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια και να ξαναφτάσουμε στο επίπεδο το βιοτικό που είχαμε πριν τη χρεοκοπία», αλλά «το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι με σοβαρότητα, με σχέδιο, προσανατολισμένη στο θετικό αποτέλεσμα και σε αυτό που λέμε καθημερινότητα του πολίτη να οικοδομήσουμε σε στέρεο έδαφος τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που σημαίνει με υγιή δημόσια οικονομικά, με έμφαση στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα, να αντιμετωπίσουμε εκείνες τις παθογένειες -πελατειακό κράτος, διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία κλπ- που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Κάθε μέρα που περνάει, επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης, «δείχνει ότι πέρα από κομματικές διαφορές, η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει αυτή τη εξέλιξη και για αυτό νομίζω η διαρκής προσπάθεια της ΝΔ είτε να μηδενίσει τα θετικά βήματα που κάνει η χώρα για αντιπολιτευτικούς λόγους, είτε να ρίξει κυβέρνηση θα οδηγείται σε αδιέξοδο”.

Σημείωσε δε, ότι «ίσως η εντεινόμενη νευρικότητα και αυτή η πολύ άγρια και καμιά φορά άθλια αντιπολίτευση που κάνει η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος στην κυβέρνηση να προκύπτει και από τη νευρική κρίση που προκαλεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του το γεγονός ότι βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που την οδήγησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«Οπισθοδρόμηση το ενδεχόμενο επαναφοράς της λίστας»

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μπει λίστα στην εκλογή των ευρωβουλευτών, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως «και οι ευρωβουλευτές, όπως και οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό από τους πολίτες και όχι να διορίζονται από τους αρχηγούς ή από στενά κομματικά επιτελεία».

Υπογράμμισε ακόμα πως ο ίδιος θα θεωρούσε «οπισθοδρόμηση δημοκρατική το ενδεχόμενο επαναφοράς της λίστας και θα ήταν τεράστια αντίφαση να έχουμε αλλού σταυρό και αλλού λίστα», διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, «ότι δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε από τον γραμματέα του κόμματος» με βάση τις διαβεβαιώσεις που έχει ο ίδιος.

Loading...
  • europalso

    ideascentral