Στη «διακεκαυμένη ζώνη» έχει εισέλθει η διάσωση του Μαρινόπουλου, και πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την κατάληξη της πολύκροτης υπόθεσης είναι ανοιχτά, μετά και την εξάντληση των τελευταίων αποθεμάτων της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Τα χρονικά περιθώρια για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Αθηνών έχουν στενέψει επικίνδυνα, καθώς απομένει ακριβώς ένας μήνας προτού εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δώσει η οικογένεια Σκλαβενίτη και οι πιστώτριες τράπεζες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία όσο ειρωνικό και αν ακούγεται συμπίπτει με την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου!

Ωστόσο, θεωρείται κρίσιμο να υπάρξει «λευκός καπνός» μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς χρειάζετα περίπου ένας μηνας για να ολοκληρωθεί η εκδίκαση των τριτανακοπών των πιστωτών που δεν συναίνεσαν στη συμφωνία. Επίσης, δύο εβδομάδες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίαου λήγει η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της αλυσίδας από τους πιστωτές, όμως δικαστικοί κύκλοι θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί παράταση. Πηγές με γνώση της υπόθεσης υπογραμμίζουν ότι η έκδοση της δικαστικής απόφασης είναι μονόδρομος προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα και τονίζουν πως «δεν υπάρχει Plan B» σε περίπτωση που ναυαγήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια. «Η λύση που επιλέχθηκε από τις τράπεζες και τον Σκλαβενίτη το περασμένο καλοκαίρι είναι η μόνη που υπάρχει στο τραπέζι. Δεν υπάρχει εναλλακτική», ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές όταν κληθούν να σχολιάσουν εάν υπάρχει σχέδιο στο ενδεχόμενο που καταρρεύσει η παρούσα συμφωνία και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «λύση τώρα, ή ξαφνικός θάνατος και χάος». Υπενθυμίζουν μάλιστα πως μέχρι τα ενδιαφερόμενα μέρη καταλήξουν στη λύση μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 106Β, προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και εξανλητικές συζητήσεις, οι οποίες κατέδειξαν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να σωθεί η άλλοτε πανίσχυρη αλυσίδα και να αποφευγεί ο συστημικός κίνδυνος που ελλοχεύει.

Γεράσιμος Σκλαβενίτης, Λεωνίδας Μαρινόπουλος

Η σταθερή βούληση…
Άνθρωποι που συνομιλούν με τον υποψήφιο επενδυτή τονίζουν στην «Η» ότι παραμένει αταλάντευτη η βούληση της οικογένειας Σκλαβενίτη να συμβάλει στη διάσωση του Μαρινόπουλου, όχι όμως με κάθε κόστος, κάτι πολύ λογικό, αφού κανείς δεν πρόκειται να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο που θα απειλήσει την ίδια τη βιωσιμότητά του. Ήδη, όπως υπογραμμίζουν, η οικογένεια έχει στηρίξει τα μέγιστα την όλη προσπάθεια βάζοντας 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και παράλληλα ήρθε σε συνεννόηση με προμηθευτές για να τροφοδοτήσουν κάποια καταστήματα της αλυσίδας με εμπορεύματα έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί και η υπόλοιπη αγορά τις εξελίξεις, χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την τροπή της υπόθεσης, με διάφορα στελέχη να σημειώνουν πως όσο καθυστερεί η απόφαση του δικαστηρίου τόσο περισσότερο δυσκολεύει το έργο ανάκαμψης της παραπέουσας αλυσίδας. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι ίσως χρειαστεί αλλαγή του business plan και αναπροσαρμογή των στόχων που έχουν τεθεί για την επιστροφή στην κερδοφορία λόγω και της επιδείνωσης των συνθηκών στο λιανεμπόριο ενώ κάποιοι άλλοι, πιο απαισιόδοξοι εκφράζουν αμφιβολίες για το «στοίχημα» που αναλαμβάνει ο Σκλαβενίτης. «Μακάρι να διαψευσθώ αλλά ίσως έχει υπογράψει την καταδίκη του, ακόμη και αν αλλάξουν οι πινακίδες στα καταστήματα», λένε κάποια στελέχη της αγοράς, προσθέτοντας πως η διαχείριση ενός δικτύου 350 σημείων και 11.000 εργαζομένων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχει.

…και το μεγάλο στοίχημα
Από την άλλη πλευρά, πάντως, την πιο αισιόδοξη, υπάρχει η βεβαιότητα ότι η οικογένεια θα καταφέρει να «γυρίσει το καράβι» με σύμμαχο το ισχυρό brand name αλλά και τις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές, αρκετούς από τους οποίους έχει στηρίξει σε κρίσιμες στιγμές. Ισχυρό σύμμαχο αποτελεί και η συμφωνία εξυγίανσης που πέτυχε να κλείσει το περασμένο καλοκαίρι με τράπεζες και προμηθευτές.

Το γενναίο «κούρεμα» στις απαιτήσεις των προμηθευτών που έφθασε το 50% αλλά και στις οφειλές των ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και η αποπληρωμή τους σε 250 δόσεις, η αναδιάρθωση του δανεισμού καθώς και η νέα χρηματοδότηση ύψους 477 εκατ. ευρώ με ανταγωνιστικά επιτόκια εκτιμάται πως είναι μια καλή βάση για να κερδηθεί το στοίχημα. Και μαζί να σωθούν 11.000 εργασίας αλλά και 2.500 προμηθευτές που βρίσκονται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Η πλειονότητα της αγοράς πάντως τάσσεται υπέρ της διάσωσης, παρά τις γενναιόδωρες προβλέψεις της συμφωνίας καθώς όπως επαναλαμβάνουν μονότονα το τελευταίο διάστημα, εάν αφεθεί να καταρρεύσει θα προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στη λειτουργία του λιανεμπορίου και όχι μόνο,. «Θα ταρακουνηθεί το σύμπαν», επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, και υπενθυμίζουν πως ο Μαρινόπουλος αντιστοιχούσε μέχρι πρότινος στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Το μήνυμα των εργαζομένων στην κυβέρνηση
«Έμπρακτές αποδείξεις, όχι άλλα λόγια»

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, η οποία αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων η τύχη εξαρτάται από την κατάληξη της προσπάθειας διάσωσης του Μαρινόπουλου έλαβε χώρα στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, νωρίς την περασμένη Τρίτη οι 11.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας ελάβαν το 30% των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου από τις εισπράξεις των καταστημάτων του δικτύου που παραμένουν ανοιχτά, με πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη. Η κίνηση αυτή εκλήφθηκε ως προάγγελος θετικών εξελίξεων για την έκβαση της υπόθεσης και ενίσχυσε την πεποίθεση πως τελικά θα βρεθεί λύση. Το θετικό κλίμα, ήρθαν να τονώσουν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη στο Πρακτορείο 105,9 FM, με τις οποίες επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους της εταιρείας, λέγοντας πως η διαδικασία τελειώνει και καθαρογράφεται. Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση για να οριστεί εισηγητής από την πλευρά της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως «στις 19 Οκτωβρίου έγινε δικάσιμος, Δεκέμβριο ορίστηκε». Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι παραμένουν επιφυλακτικοί και επαναλαμβάνουν πως περιμένουν έμπρακτες αποδείξεις, και όχι άλλα λόγια.