Λύση για τους εγκλωβισμένους του παλαιού «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/07/2016 - 19:43 | Author: Newsroom

Λύση για όσους εκκρεμεί η αίτηση ένταξης τους στο παλαιό πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δίνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ ώστε να εξυπηρετηθούν 8.000-10.000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους σχετικούς κατάλογους με τους δυνητικά εντασσόμενους προς τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των αιτήσεων.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης ο οποίος πρόσθεσε ότι από το Σεπτέμβρη έρχεται και νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ το οποίο θα απευθύνεται σε περίπου 30.000 ενδιαφερόμενους.

Ειδικότερα το παλαιό πρόγραμμα «» είχε δυο σκέλη. Υπήρχε ένα σκέλος επιχορήγησης και ένα σκέλος δανείου. Η ένταση της ενίσχυσης της επιχορήγησης ήταν ανάλογη του προφίλ του δικαιούχου και κυμαίνονταν από 15% μέχρι 70% και για το υπόλοιπο κομμάτι ο δικαιούχος έπαιρνε ένα δάνειο στο οποίο ήταν επιδοτούμενος ο τόκος κατά 100%.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, με τα ίδια χαρακτηριστικά θα τρέξει και το πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «Μικρό Εξοικονομώ» και αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις. Το Πρόγραμμα θα έχει διαθέσιμα 81 εκατ. ευρώ για το κομμάτι των επιχορηγήσεων και 39 εκατ. ευρώ για το κομμάτι των δανείων.

Από αυτά τα 39 εκατ. ευρώ, 13 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κομμάτι των επιστροφών των τόκων και 26 εκατ. ευρώ τα βάζουν οι ίδιες οι τράπεζες. Αναφορικά με το κομμάτι των 81 εκατ. ευρώ που πηγαίνουν στο κομμάτι των επιχορηγήσεων, προέρχονται είτε από επιστροφές των παλαιών δανείων είτε από άλλους πόρους που θα βρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Νέο «Εξοικονομώ» από το Σεπτέμβρη

Όσον αφορά το νέο «Εξοικονομώ» το οποίο θα τρέξει από το φθινόπωρο, θα έχει διαθέσιμα κεφαλαία 248 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του «Ανταγωνιστικότητα» και 44,5 εκατ. ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει εισοδηματικές και ενεργειακές ζώνες ως κριτήρια στο πλαίσιο των κριτηρίων του.

Οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται ότι θα είναι 30.000 και όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός θα τρέξει με όρους όπως το παλιό, δηλαδή διαφορετικές εντάσεις ενίσχυσης ανάλογα με το προφίλ του δικαιούχου και ένα κομμάτι δανείου ή ιδίας συμμετοχής. Ήδη ο Οδηγός Εφαρμογής του προγράμματος είναι υπό διαμόρφωση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας.

Πηγή

Loading...
  • europalso

    ideascentral