Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/04/2017 - 21:53 | Author: Newsroom

Πραγματική πρόοδο» στο ελληνικό πρόγραμμα διαπιστώνει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kριστίν Λαγκάρντ σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο Bloomberg Tv επαναλαμβάνοντας οτι «το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Ερωτηθείσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει ότι «είδαμε πρόσφατα πραγματική πρόοδο».

Επαναλαμβάνει την άποψη ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος.

Όπως επισημαίνει «στον πρώτο πυλώνα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, διότι οι ελληνικές αρχές κατανοούν ότι δεν είναι θέμα περισσότερης λιτότητας αλλά καλύτερων μεταρρυθμίσεων» που θα διατηρήσουν την πρόοδο της οικονομίας.

Το ΔΝΤ δε ζητά περισσότερη λιτότητα, τονίζει η ίδια, «ζητάμε λογικές, ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» και «φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα κάνει το σύστημα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό».

«Χρειάζεται επίσης να γίνουν και λίγες ακόμα μεταρρυθμίσεις. Μένει να καταλάβουμε ακόμα ακριβώς πώς το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και έχουμε πει από την αρχή ότι θα χρειαστεί ως ένα βαθμό αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό μένει να συζητηθεί από τους διάφορους εταίρους και θεσμούς…

Για να προσδιορίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για την Ελλάδα και αυτό θα στηριχθεί στις δυνατότητες της οικονομίας, στις προοπτικές ανάπτυξης και θα το κάνουμε αυτό με ακεραιότητα και με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε. Σε αυτή τη βάση θα προσδιορίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους που θα χρειαστεί», επισημαίνει.

Loading...
  • europalso

    ideascentral