Ξεπέρασε τo φράγμα των 1.000 δολαρίων το bitcoin

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔03/01/2017 - 12:41 | Author: Newsroom

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε το 2017 για το bitcoin, καθώς το ψηφιακό νόμισμα ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 δολαρίων (για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2013), φτάνοντας έως τα 1.020 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία τιμολόγησης της Coin Market Cap.

Η κίνηση αυτή που φέρνει το bitcoin κοντά στο ιστορικό υψηλό των 1.163 δολαρίων που προσέγγισε στο τέλος του 2013- επισφραγίζει το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε εντός του 2016, αφού «έγραψε» κέρδη της τάξης του 120%, επίδοση που κατατάσσει το ψηφιακό νόμισμα μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών του περασμένου έτους (αν και δεν απευθύνεται, ούτε είναι προσβάσιμο σε όλους).
Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 50% εντός του 2016, ενώ η άνοδος του bitcoin ήταν εξαπλάσια σε σχέση με τα «συμβατικά» νομίσματα που έλαμψαν το περασμένο έτος, που ήταν το ρεάλ Βραζιλίας και το ρωσικό ρούβλι που ενισχύθηκαν κατά 20% περίπου. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin ξεπερνά πλέον τα 16 δισ. δολάρια.
Ξεπέρασε τo φράγμα των 1.000 δολαρίων το bitcoin

Στο ερώτημα που αποδίδεται η ολική επαναφορά του bitcoin το 2016 (μετά από δυο χρόνια υποτονικών αποδόσεων), οι αναλυτές παραθέτουν μια σειρά λόγων, όπως π.χ. την αύξηση της γεωπολιτικής αστάθειας και την υψηλή αβεβαιότητα που περιβάλλει μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την αυξημένη υιοθέτησή του από επαγγελματίες επενδυτές και τις κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση του περιορισμού των μετρητών, με την κατάργηση των χαρτονομισμάτων υψηλότερης αξίας από χώρες όπως η Ινδία και η Βενεζουέλα.

Αν πάντως ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες συναλλαγές σε bitcoin διενεργούνται στην Κίνα, ίσως ο κύριος λόγος για το ράλι του ψηφιακού νομίσματος είναι η υποχώρηση του γιουάν κατά 7% την χρονιά που πέρασε (η μεγαλύτερη εδώ και 20 χρόνια) και οι φόβοι των Κινέζων για «σφιχτότερους» κεφαλαιακούς ελέγχους.

Για… γερά στομάχια
«Ο εντεινόμενος πόλεμος στα μετρητά και τα capital controls καθιστούν το bitcoin ως βιώσιμο μεν, υψηλού κινδύνου δε μέσο αποθήκευσης αξίας», σχολιάζει ο Πολ Γκόρντον, μέλος της Ενωσης Ψηφιακών Νομισμάτων της Βρετανίας και ιδρυτής της Quantave που στοχεύει να καταστήσει προσβάσιμες τις πλατφόρμες αγοραπωλησίας ψηφιακών νομισμάτων στα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Αν και ορισμένοι πιστοί του bitcoin θεωρούν μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια το 2017 (έναντι 90 δολαρίων που διαπραγματευόταν τον Ιανουάριο του 2013), οι πιο επιφυλακτικοί όμως υπενθυμίζουν την έντονη μεταβλητότητα που το χαρακτηρίζει: Οπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η αξία του ψηφιακού νομίσματος δεκαπλασιάστηκε το τελευταίο δίμηνο του 2013 (όταν είχε ξεπεράσει και πάλι τα 1.000 δολάρια), προτού…προσγειωθεί ανώμαλα στα 400 δολάρια τις επόμενες εβδομάδες, με καταλύτη την επίθεση hackers στο Χρηματιστήριο bitcoin Mt. Gox με έδρα το Τόκιο. Την τελευταία διετία, πάντως, το νόμισμα επιδεικνύει μεγαλύτερη σταθερότητα στη συναλλακτική του συμπεριφορά: Παρότι ημερήσιες διακυμάνσεις της τάξης του 10% που παρατηρήθηκαν πλειστάκις το 2016 είναι πολύ μεγάλες σε σχέση με τα «συμβατικά» νομίσματα, εντούτοις είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις ημερήσιες διακυμάνσεις του 40% που καταγράφονταν το 2013, τη χρονιά που το bitcoin έφτασε από τα 90 δολάρια στα 1.163 δολ…

Πώς λειτουργεί
To bitcoin που χρησιμοποιείται για την ταχεία, φθηνή και ανώνυμη διακίνηση χρημάτων ανά τον κόσμο δεν υπόκειται σε καμία κεντρική αρχή, καθιστώντας το «κρυπτο-νόμισμα» ελκυστικό για όσους θέλουν να παρακάμψουν τα capital controls. H λειτουργία της πλατφόρμας διαχείρισης συναλλαγών σε bitcoins δεν βασίζεται σε κάποιο κεντρικό υπολογιστικό σύστημα, αλλά στην υπολογιστική ισχύ που συνεισφέρουν μεμονωμένοι χρήστες (ή ομάδες) μέσω Internet, δημιουργώντας ανεξάρτητους κόμβους. Ετσι, αποκεντρωμένα, αντλείται η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύ για την πραγματοποίηση, την επαλήθευση και την ολοκλήρωση της όποιας συναλλαγής.

Ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη λειτουργία της πλατφόρμας έχοντας εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το σχετικό λογισμικό, λαμβάνει ως ανταμοιβή νεόκοπα bitcoins.

Για τη αποφυγή δημιουργίας πληθωριστικού χρήματος, οι δημιουργοί του bitcoin προέβλεψαν τη σταδιακή «εξόρυξη» των νομισμάτων μέσα από μια σύνθετη διαδικασία, που μοιάζει με την πορεία διάθεσης ενός πολύτιμου μετάλλου, η εξόρυξη του οποίου είναι αρχικά εύκολη, με μεγάλες ποσότητες να είναι διαθέσιμες. Προοδευτικά όμως γίνεται σπανιότερο, έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα…

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral