Στο Βερολίνο είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, καθώς ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η κατάσταση της οικονομίας, η συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, η νομισματική πολιτική, αλλά και τα νέα δεδομένα που θέτει ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά το οικονομικό πρακτορείο, το timing έχει τη δική του σημασία. Η Γερμανία ετοιμάζεται για τις εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της Ευρώπης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 2013 και η πίεση αυξάνεται για να επανέλθει η ΕΚΤ σε μια πολιτική κανονικότητας, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρά το γεγονός ότι πολλές οικονομίες της ευρωζώνης δείχνουν να επανέρχονται, άλλες εξακολουθούν να βασίζονται στο πρόγραμμα της ΕΚΤ. «Χρειάζεται μια στρατηγική εξόδου από το QE» αναφέρει ο Alexander Radwan, εμπειρογνώμονας του CSU, του συμμαχικού κόμματος της Μέρκελ. «Παρότι μια απότομη απόσυρση του QE θα ήταν δύσκολη για ορισμένα κράτη μέλη, θα πρέπει ωστόσο να ξέρουν ότι έρχεται το τέλος του προγράμματος, προκειμένουν να αυξηθεί η πίεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο, η γερμανική κριτική προς την πολιτική του Μάριο Ντράγκι είναι έντονη, με αιχμή του δόρατος τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

«Χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος για τις πιθανές στρατηγικές εξόδου από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων» είπε από τη μεριά του ο Antje Tillmann.

Στην ατζέντα Τραμπ και Ελλάδα

Μέρκελ και Ντράγκι θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να συζητήσουν και άλλα, πιο άμεσα ζητήματα, όπως εκείνο της Ελλάδας, σημειώνει το Bloomberg.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι διαφωνίες αυτές έχουν «αναζωπυρώσει» τις ανησυχίες ότι η χώρα για άλλη μια φορά κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα.

H συνάντηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όπου οι δηλώσεις ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα δίνουν και παίρνουν, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Euro Working Group.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δεν θα συμμετάσχει στη σχετική συνεδρίαση και η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Παναγιώτης Νικολαϊδης. Η απουσία του κ. Χουλιαράκη από τη συνεδρίαση του EWG προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν τους δανειστές να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αξιολόγηση να μεταφερθεί για Απρίλιο, ακόμη και Μάιο, μετά τις ολλανδικές εκλογές.

Την Τετάρτη, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε έστειλαν ξεκάθαρα μηνύματα προς την Αθήνα ότι χωρίς νέα μέτρα σε αφορολόγητο και συντάξεις, η αξιολόγηση δεν κλείνει, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε μάλιστα εμμέσως και τις απειλές περί Grexit. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος τόνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην επικεντρώνεται στο θέμα του χρέους, καθώς η συζήτηση για αυτό θα αργήσει.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε θέσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωηση: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Με το βλέμμα στον Τραμπ

Το τάιμινγκ της συνάντησης είναι καλό, σχολιάζει το Bloomberg το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο δίκτυο ARD ότι πρέπει να γίνει προσεκτική προετοιμασία για την έξοδο από την έκτακτη νομισματική πολιτική ώστε να προληφθούν μεγαλύτερες στρεβλώσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank, «υπάρχουν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι καθιστώντας δύσκολο τον τερματισμό της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας και ο Ντράγκι αναμένεται να πει στη Μέρκελ ότι η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική σε αυτό το θέμα. Μάλλον θα τη διαβεβαιώσει πάντως ότι θα το κάνει μέχρι ενός βαθμού».

Στη συνάντηση αναμένεται επίσης να συζητηθεί ο παράγοντας Μαρίν Λε Πεν, αλλά και η άνοδος του αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που ενδέχεται να μπει στη Βουλή.

Σίγουρα σημαντική θέση στην ατζέντα θα έχει και η αβεβαιότητα που προκαλεί το νέο «δόγμα» Τραμπ στις ΗΠΑ με τις πολιτικές προστατευτισμού στο εμπόριο, αλλά και τους φόβους για το ξέσπασμα ενός νομισματικού πολέμου.