Ανάσταση μετά το Πάσχα ή καλό καλοκαίρι είναι τα δύο σενάρια που θα σηματοδοτήσει το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας στο οποίο η ελληνική αποστολή προσέρχεται εν μέσω πολλών και αντικρουόμενων σεναρίων για την έκβασή του.

Το θετικό σενάριο είναι αυτό που έχει αφηγητή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν την εκδοχή η σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών δεν θα καταλήξει μεν σε τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση αλλά θα προδιαγράψει μια θετική συνέχεια.

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεχθεί την λύση Ευρωπαϊκής έμπνευσης που προβλέπει μέτρα σε δυο δόσεις συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 2% του ΑΕΠ.

Το 2019 θα πρέπει να γίνει προσαρμογή 1% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών Το βάρος που θα επωμιστούν οι συνταξιούχοι θα είναι 1,2 % του ΑΕΠ (2,25 δισ. ευρώ) αφού θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι απώλειες του δημοσίου από άλλους φόρους και διάφορες εισφορές.

Το 2020 θα πρέπει να γίνει άλλη μια προσαρμογή της τάξης του 1% του ΑΕΠ που θα προέλθει από την μείωση του αφορολόγητου από μισθωτούς και συνταξιούχους και εδώ μαζί με τις απώλειες η μείωση εισοδήματος θα φτάσει το 1,2% του ΑΕΠ δηλαδή 2,25 δις ευρώ.

Αν η Ελλάδα εντοπιστεί ότι αποκλίνει από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τα δύο βασικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα . Αν η Ελλάδα υπερβεί το στόχο του 3,5% θα μπορεί ανάλογα με το ρυθμό της υπέρβασης να ενεργοποιήσει και ισόποσα αντισταθμιστικά όπως αποφασίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου.

Για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποδεχθεί την λύση και να ξεκινήσει την επεξεργασία της στις κατ ιδίαν διαπραγματεύσεις. Οι θεσμοί θα πάρουν το πράσινο φως να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία.

Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η Αθήνα θα πρέπει στο μεταξύ να ψηφίσει τα μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Με όλα αυτά τα δεδομένα στις 22 Μαΐου μπορούμε να έχουμε παγκόσμια συμφωνία ( global agreement) για αξιολόγηση μέτρα για την διετία 2019 -2020 χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος.

Θα έχει και την θετική αποδοχή του ΔΝΤ να προχωρήσει στην είσοδο του στο ελληνικό πρόγραμμα οπότε θα εταμιεύοταν και η δόση των 7 δις ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του χρέους για τον Ιούλιο.

Το κακό σενάριο

Ωστόσο χθες το ΔΝΤ δια στόματος του εκπροσώπου του κ. Τζέρυ Ράϊς έμεινε στην θέση που εκφράζει εδώ και περίπου 2 μήνες «έχουμε πρόοδο αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά» ενώ απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφή της δικής του ομάδας η απάντηση του κ. Ράϊς ήταν ότι Ταμείο θέλει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Το σενάριο ότι το ΔΝΤ ζητά νέα μέτρα από το 2018 παρότι από ελληνικής πλευράς διαψεύστηκε δεν στερείται κάποιας αλήθειας . Με βάση τους υπολογισμούς του ταμείου η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ούτε και το 2018 Παρότι μέχρι τώρα οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα για το 2018 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να επανέλθει στο θέμα το Ταμείο με δεδομένο την πορεία εισόδου του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με βάση το σκεπτικό του ταμείο ακόμη και η ενεργοποίηση του «κόφτη» θα γίνονταν όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2019 . Συνεπώς η καλύτερη λύση είναι οι ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων που θα ψηφιστούν μέσα στο 2017 από τις αρχές του 2019.

Φήμες θέλουν το Γερμανό υπουργό οικονομικών κ. Βόλφγακνγ Σόϊμπλε να είναι πια πιο θετικός με το ελληνικό θέμα μένει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

Ωστόσο αν το ΔΝΤ θέσει το θέμα του 2018 τότε απλά θα τινάξει στον αέρα το Eurogroup σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα . . Η συνέχεια θα δοθεί μοιραία δέκα ημέρες μετά κατά την σύνοδο του ΔΝΤ όπου το ίδιο το ταμείου θα πρέπει να αποφασίσει αν και πως θα συνεχίσει με την Ελλάδα.

Η λύση των από απόσταση διαπραγματεύσεων θα είναι καταστροφή αφού θα εξαναγκάσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο καλοκαίρι του 2015 πληρώνοντας μόνο με «ίδιους πόρους» τις υποχρεώσεις του χρέους.

Μια νέα παράταση της διαπραγμάτευσης χωρίς ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης θα είναι η χαριστική βολή και για την πραγματική οικονομία. Η εκροή καταθέσεων από το «φρέσκο χρήμα» και η αύξηση των κόκκινων δανείων θα συνεχιστούν λόγω της αβεβαιότητας με αποτέλεσμα οι τράπεζες να στεγνώσουν την αγορά από ρευστό και να οδηγηθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.