Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο ELA είχε ξεπεράσει τα 101 δισ. ευρώ για να μηδενιστεί το καλοκαίρι του 2014 και να εκτοξευτεί και πάλι προς των επίπεδα των 100 δισ. ευρώ μετά τη «διαπραγμάτευση» του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Έκτοτε, σταθερά το υπόλοιπο του ELA μειώνεται, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2018 ο ELA έχει μειωθεί κατά 52%, ή 11,3 δισ. ευρώ, από το τέλος του 2017 αποτυπώνοντας τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και γενικότερα εμπιστοσύνης.

Σήμερα με την σταδιακή χαλάρωση των capital control και την δειλή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή, ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούνιο η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον ELA περιορίστηκε στα 10,9 δισ. ευρώ..

Άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι η ρευστότητα των τραπεζών έχει βελτιωθεί, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μείωση της εξάρτησης από τον δανεισμό του ELA, ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν για τον κλάδο.