Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι η συνταγματική διάταξη είναι ρητή και δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών με νόμο, γιατί έχουμε μια ρητή συνταγματική διάταξη η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ακόμη ανέφερε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να εκφράσει απόψεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Αναφορικά με το αν επιτρέπεται κάποια αλλαγή πρόσθεσε ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνει και σήμερα «για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ο κ. Κοντονής ήταν έντονα επικριτικός έναντι των δικαστικών ενώσεων για «τη σφοδρότητα και την ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλει ο ένας εναντίον του άλλου, οι δικαστές μεταξύ τους».

Όπως είπε, «δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. «Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός ούτε τίποτα», πρόσθεσε.

«Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας», κατέληξε.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αντιδρά στις δηλώσεις Κοντονή

Την ίδια ώρα, την αντίθεσή της στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να μεταφερθεί η δικαστική επίλυση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διατυπώνει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017, ο κ. Κοντονής κατά την διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είχε δηλώσει ότι «το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανώτατο δικαστήριο της χώρας, μπορεί να αναλάβει συνολικά την επίλυση όλων των συνταξιοδοτικών υποθέσεων, οι οποίες θα προκύψουν από τη συγκρότηση του νέου συνταξιοδοτικού φορέα», λύση που «πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό».

Τώρα, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 40 χρόνια είναι τα κατεξοχήν δικαστήρια εκδίκασης των συνταξιοδοτικών διαφορών (πλην αυτών των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου)».

Συνεπώς, προσθέτει η Ένωση, «τέτοιας βαρύτητας και σημασίας αλλαγή στη δικαιοδοσία εκδίκασης των εν λόγω διαφορών θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προκύψει κατόπιν σοβαρής διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και προεχόντως με το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών».

Επιπρόσθετα, αναφέρει η Ένωση «η μεταφορά των εν λόγω κατηγοριών υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα δημιουργήσει περαιτέρω προσκόμματα στο δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη της πλειοψηφίας των συνταξιούχων που κατοικούν στην περιφέρεια, οι οποίοι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο αρμόδιο κατά τόπο Διοικητικό Δικαστήριο της κατοικίας της περιοχής τους».

Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων

Στο μεταξύ, η Ένωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, «έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους, διαθέτουν επιστημονική επάρκεια, ωριμότητα και ήθος, ώστε να κρίνουν με βάση την νομιμότητα και δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε τρίτου, για να εκφράσουν την νομική τους άποψη» στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, 26 Ιανουάριου 2017, «όπως πάντοτε μέχρι σήμερα πράττουν».

Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση εφικτή η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών

Δύο πρώην πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Δημήτρης Παξινός και ο Γιάννης Αδαμόπουλος, σε κοινή σημερινή δήλωσή τους τονίζουν ότι η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων μόνο με την αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να γίνει και «η ανακίνηση του ζητήματος μόνο επιβλαβείς συνέπειες μπορεί να έχει».

Μάλιστα, οι δύο πρώην πρόεδροι, υπογραμμίζουν με νόημα ότι οι νόμοι δεν «πρέπει να θεσπίζονται «φωτογραφικά», ούτε όμως και να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ερμηνευτής αντλεί o ίδιος έννομα συμφέροντα από την ερμηνεία που επιχειρεί».

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν οι κ.κ. Παξινός και Αδαμόπουλος, ότι «είναι ανεξήγητες κατά καιρούς ερμηνευτικές προσπάθειες να παρακαμφθεί το γράμμα του Συντάγματος με ελαστική ερμηνεία του ή απόπειρα νομοθετικής εξειδίκευσης του περιεχομένου του, εκεί όπου τέτοια απόκλιση δεν είναι δυνατή».

Ακόμα, κάνουν λόγο για «απογαλακτισμό» του τρόπου και της διαδικασίας επιλογής των ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών λειτουργών από την εκτελεστική εξουσία. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ως προς αυτό: «Θα ήταν, λόγου χάρη, πολύ επωφελέστερο μια πρόταση για την αναθεώρηση των ορίων ηλικίας (όχι κατ’ ανάγκην απορριπτέα) να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη για την τροποποίηση του τρόπου προαγωγής στις θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων και τον απογαλακτισμό της σχετικής διαδικασίας από την εκτελεστική εξουσία».