Σημαντικές επιπτώσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα και την Ιταλία αναμένεται να έχει το πλαίσιο που επεξεργάζονται ΕΚΤ και Κομισιόν, με στόχο να δοθεί χείρα βοηθείας στις τράπεζες της Ευρωζώνης να διαχειριστούν με όσο το δυνατόν πιο αναίμακτο τρόπο το φαινόμενο.

Το σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί στο Ecofin στις 4 Δεκεμβρίου αφορά στην εγγραφή επιπρόσθετων προβλέψεων για τα προβληματικά δάνεια χωρίς να προκύπτει ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης στην περίπτωση που οι πωλήσεις θα είναι «συστημικού» χαρακτήρα.

Σήμερα, οι τράπεζες καλούνται να υπολογίζουν τις αναμενόμενες ζημιές που σχετίζονται με τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων που χορηγούν γεγονός που αυξάνει τις προβλέψεις. Το νέο καθεστώς που προτείνεται θα διευκολύνει τις πωλήσεις δανείων, στην περίπτωση που αυτές είναι «συστημικού» χαρακτήρα, ήτοι ξεπερνούν ένα σημαντικό ποσό και «καθαρίζουν» τον ισολογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αναζητείται ήδη ο τρόπος για ελάφρυνση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, με την πρόταση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα να είναι η πιο πρόσφατη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι. Ανάλογες λύσεις αναζητούνται και στην Ιταλία.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που σύμφωνα με το Bloomberg «θα κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού».

Το Bloomberg επικαλείται μάλιστα και σχετικό έγγραφο, το οποίο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.