Κοινοτικές πηγές: Από Μάιο και βλέπουμε για την επομένη δόση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/02/2017 - 20:47 | Author: Newsroom

Το συντομότερο το Μάιο θα λάβει η Ελλάδα την επομένη δόση των τουλάχιστον 6,1 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα υπάρξει τεχνική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ενδιάμεσα θα βρεθεί τρόπος να μετάσχει το ΔΝΤ σε αυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο δρόμος ανάμεσα στην επί της αρχής συμφωνία για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στη Αθήνα και την πραγματική εκταμίευση της δόσης είναι μακρύς.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει πως οι κοινοτικές Αρχές να έχουν στα χέρια τους έναν ακόμα πιο μακρύ κατάλογο με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί, εγκριθεί και πιστοποιηθεί ως προς την υλοποίηση, πολύ προτού η Ελλάδα λάβει χρήματα στα χέρια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που επικαλειται το ΚΥΠΕ, «αν δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλπουμ θα έχει μπροστά του εισήγηση για εκπλήρωση μόνο του 1/3 των δεσμεύσεων».

Από τον ογκώδη κατάλογο με τα προαπαιτούμενα υπάρχει μια λίστα με 15 μεταρρυθμίσεις κλειδιά στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να έχουν ελεγχθεί πλήρως πριν από όποια άλλη εξέλιξη. Από αυτές 9 εκκρεμούν, 4 έχουν υλοποιηθεί και 2 βρίσκονται υπό επαλήθευση.

Συγκεκριμένα, στα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν περιλαμβάνονται τα εξής:

Η υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.
Η θέσπιση νομικού πλαισίου για ένα καθεστώς εξωδικαστικών συμβιβασμών.
Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων.
Η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.
Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών.
Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.
Η λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως περιγράφονται στο δημοσίευμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ακόμη και υπό το καλύτερο δυνατό σενάριο, τα βήματα μέχρι την εκταμίευση της δόσης είναι πάρα πολλά.

Αρχικά στο αυριανό Eurogroup ή το συντομότερο δυνατόν οι ελληνικές Αρχές πρέπει να συμφωνήσουν τους όρους επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτούς τους όρους θα περιληφθεί η περίοδος για την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, ήτοι εάν θα είναι έως το 2021 ή το 2023, καθώς και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ.
Σε δεύτερη φάση πρέπει να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για να συνομολογήσουν με τις Αρχές τη συμφωνία σε επίπεδο στελεχών το γνωστό staff level agreement. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται το σύνολο των όρων που η Ελλάδα πρέπει να εκτελέσει ως την εκταμίευση της δόσης. Το staff level agreement θα περιέχει τόσο πρόβλεψη για το ποσό της επόμενης δόσης όσο και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Ακολούθως σε ένα από τα Εurogroup είτε του Μαρτίου είτε του Απριλίου θα επικυρωθεί το staff level agreement, θα προσδιοριστούν τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και θα συνδεθούν με τμήματα της εκταμίευσης. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η δόση θα σπάσει, όπως συνέβη και με την πρώτη αξιολογηση.
Στο ανακοινωθέν του εν λόγω Εurogroup θα πρέπει ιδανικά να περιληφθεί και η επίσημη ανακοίνωση ότι το ΔΝΤ ότι θα προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με νέο πρόγραμμα. Θα πρέπει στη συνέχεια να συνεδριάσει το Διοικητικό του Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον και να το εγκρίνει.
Μετά το Εurogroup θα πρέπει οι θεσμοί να επισκεφθούν εκ νέου την Αθήνα και να πιστοποιήσουν την εκτέλεση των prior actions, να συντάξουν έκθεση συμμόρφωσης και τέλος οι υπουργοί της ευρωζώνης να εγκρίνουν την όποια εκταμίευση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι τυχόν κοινοβουλευτικές εγκρίσεις και όταν όλα είναι στη θέση τους τότε θα το Συμβούλιο Διευθυντών του ESM θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση της δόσης προς την Ελλάδα. Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθείτο Μάιο.

cnn

Loading...
  • europalso

    ideascentral