Κοινωνικό μέρισμα: Άλλαξαν τα κριτήρια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/12/2017 - 09:00 | Author: Newsroom

Οι αδικίες και τα λάθη ανάγκασαν την κυβέρνηση να προβεί σε νέα διόρθωση της τελευταίας στιγμής στο σύστημα

Εξι στους 10 πολίτες αποκλείονται από τη λήψη του εξαιτίας προβλημάτων που έχει το σύστημα και κριτηρίων που «κόβουν» ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους ή φορολογουμένους με χαμηλό εισόδημα.

Παρότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, όπως η επιλογή «Προσθήκη Τέκνου που έχει γεννηθεί μετά την 31/12/2016» στο www.koinonikomerisma.gr, εντούτοις τα προβλήματα συνεχίζονται και αφορούν τα προστατευόμενα μέλη, τις χήρες/ρους και τους φιλοξενουμένους θανόντος.

Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται σε σχέση με τη απαιτούμενη συναίνεση (ακόμα και από τον θανόντα), προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων, σύμφωνα με τις οποίες:

• Θα μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις

• Θα μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.

Παράλληλα, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ (για ευθυγράμμιση με τον ΑΦΜ) και διορθώθηκαν ήδη 15.000 αιτήσεις για το .

Κοινωνικό μέρισμα: Εγκρίθηκαν 641.494 αιτήσεις σε σύνολο 1.492.916

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους, δικαιούνται το μέρισμα εάν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017.

Αν υπάρχει κάποιο λάθος στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στον για τη διόρθωση των στοιχείων και στη συνέχεια να ξαναμπεί στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβει τη διαδικασία.

Δεν θα το πάρουν

Ωστόσο, παραμένουν εκτός πολλοί φορολογούμενοι που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

• Χαμηλοσυνταξιούχοι που έλαβαν πέρυσι το μέρισμα το οποίο προστίθεται στο εισόδημά τους με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

• Φορολογούμενοι με χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.

• Χήρες που εμφανίζονταν ως φιλοξενούμενες στη φορολογική δήλωση του θανόντος.

• Συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών.

• Φορολογούμενοι που δήλωσαν λανθασμένα στοιχεία ή επήλθε αλλαγή στη σύσταση του νοικοκυριού ως προς τους φιλοξενουμένους. Υπενθυμίζεται πως ο «μποναμάς» του μερίσματος θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, από τις 1.492.916 αιτήσεις που υπεβλήθησαν οι 641.494 εγκρίθηκαν (ποσοστό 43,08%).

Λάθη λογιστών με τους φιλοξενούμενους μπλοκάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Loading...
  • europalso

    ideascentral