Κοινωνικά Επιδόματα: Πέντε ανατροπές μέσα στους επόμενους μήνες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/02/2018 - 10:15 | Author: Newsroom

Πέντε ανατροπές στο πεδίο των και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο μέχρι τον προσεχή Μάιο.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ιδρυθεί άμεσα ο Ενιαίος Φορέας Απονομής Κοινωνικών , αλλά και να λειτουργήσει πλήρως ο Εθνικός Μηχανισμός παρακολούθησης, συντονισμού και αξιολόγησης των κοινωνικών πολιτικών παράλληλα με τα μητρώα προγραμμάτων, επιδομάτων και φορέων που αφορούν την  πρόνοια.

Από εκεί και πέρα πρέπει να εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση για τα επιδόματα των μεταφορών και συγκοινωνιών, αλλά και να θεσπισθεί η πανελλαδική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας, αλλά και ο σχεδιασμός των .

Επίδομα παιδιού: Πότε θα αρχίσουν οι πληρωμές για το 2018

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο προβλέπει, σύμφωνα με το capital.gr:

  • Την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την αξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας κατά τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Φεβρουάριο 2018). Τον προσεχή Μάιο, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομοθεσία για την πανελλαδική εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των , αλλά γενικότερα των προνοιακών επιδομάτων υπό το πρίσμα του νόμου 4387/2016 (σ.σ. ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου). Η εφαρμογή αυτού του συστήματος πρέπει να ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2018.
  • Την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύστημα των επιδομάτων στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, ξεκινώντας από την Αθήνα.
  • Την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας με την οποία θα συγκεκριμενοποιείται ο σχεδιασμός των επιδομάτων στέγασης, με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, σαν μέρος των αναπτυξιακών μέτρων (σ.σ. από τις αρχές του 2019).
  • Την πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού για το Συντονισμό, την Παρακολούθηση και την Αξιολόγηση των πολιτικών της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα, με το Μηχανισμό αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τρία Μητρώα που θα αφορούν τα , τους παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών και τα κοινωνικά προγράμματα. Τόσο η θέσπιση του εν λόγω Μηχανισμού, όσο και των προαναφερθέντων Μητρώων έχει ήδη πραγματοποιηθεί από το 2016. Μένει λοιπόν η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας.
  • Την ίδρυση μίας ενιαίας αρχής για όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Η ίδρυση της σχετικής αρχής (σ.σ. Ενιαίος Φορέας Απονομής Επιδομάτων) έχει προβλεφθεί στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε τον περασμένο μήνα κυβέρνηση και αναμένεται η τυπική ίδρυση του εντός του τρέχοντος μήνα.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης

Loading...
  • europalso

    ideascentral