Καυτός ΕΝΦΙΑ με αυξήσεις συντελεστών και «ψαλίδι» στις απαλλαγές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/07/2017 - 10:25 | Author: Newsroom

 Στην προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές της κτηματαγοράς προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα με την απόφαση για την καταβολή του φόρου σε 5 μηνιαίες δόσεις, τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7,4 εκατ. φορολογούμενοι.

Στόχος της προσαρμογής των αντικειμενικών είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των αξιών των ακινήτων με βάση τις αγοραίες τιμές τους και όχι τις σημερινές αντικειμενικές. Συνεπεία τούτου, όπως επισημαίνει ο Ελεύθερος Τύπος, θα μειωθούν σημαντικά οι φορολογητέες αξίες πολλών ακινήτων που στα χρόνια της κρίσης υπέστησαν μείωση της πραγματικής τους αξίας έναντι της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η καταβολή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η εκκαθάριση του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, ενώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το περσινό. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων δεν θα οδηγήσει στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών γιατί το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί ώστε η όποια διαφορά στα έσοδα προκύψει στον ΕΝΦΙΑ να καλυφθεί από την αύξηση των συντελεστών του φόρου αυτού, αλλά και με περικοπές στις απαλλαγές από τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε το ποσό που θα εισπραχθεί συνολικά από τον φετινό ΕΝΦΙΑ να παραμείνει στα 2,65 δισ. ευρώ.

Εντούτοις, ο φόρος που βεβαιώνεται στους υπόχρεους είναι πολύ υψηλότερος και προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 2016 εισπράχθηκαν εντέλει 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 550 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον εισπρακτικό στόχο, δείγμα της μεγάλης απόδοσης του εν λόγω φόρου. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί και το ότι η είσπραξη το 2016 περιλαμβάνει και την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ για το 2015, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το 2016 δεν περιλαμβάνεται η τελευταία δόση, η οποία εισπράχθηκε τον φετινό Ιανουάριο.

Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2016 οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20%, που εξασφάλιζαν τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία ίσχυσε το 2014 και το 2015. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να συμβεί και με τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι οι νέες φορολογικές αξίες των ακινήτων, στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, θα καθοριστούν ως τον Δεκέμβριο του 2017, ώστε να ισχύσουν από 1/1/2018.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε χθες ότι επίκειται η κατάθεση διάταξης, με την οποία θα διατηρηθεί η καταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και πάσης φύσεως νομικών προσώπων σε έξι μηνιαίες δόσεις (αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου), παρά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται:
-Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι
– Άτομα με αναπηρία 80% και άνω
– Όσοι δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 12.000 ευρώ συν 1000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος
– Για συνολική επιφάνεια έως 150 τμ.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral