Κατασχέσεις και σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/10/2017 - 21:00 | Author: Newsroom

Το γκάζι των σε πατάει ολοένα και περισσότερο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Τι γίνεται όμως όταν ένας λογαριασμός είναι κοινός και οι δικαιούχοι είναι δυο ή περισσότεροι; Ο κοινόχρηστος λογαριασμός όσον αφορά τις κατασχέσεις διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Τεκμαίρεται δηλαδή πως στον συνδικαιούχο αναλογεί το υπάρχον κατατεθειμένο χρηματικό ποσό διαιρεμένο με το σύνολο των συνδικαιούχων.

Σε περίπτωση που ένας από τους συνδικαιούχους του λογαριασμού οφείλει στο Δημόσιο και το Δημόσιο προχωρά σε κατάσχεση του κοινόχρηστου λογαριασμού, το μέγιστο ποσό που δύναται να κατάσχει είναι το ½ ή 1/3 ή ¼ (ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων).

Για παράδειγμα φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος είναι συνδικαιούχος σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με άλλα δυο άτομα, τη σύζυγό του και το γιο του, οι οποίοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπόλοιπο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Οι αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση του 1/3 του ποσού του κοινού λογαριασμού, δηλαδή θα κατασχέσουν το ποσό των 2.000 ευρώ, ποσό για το φορολογούμενο που είναι οφειλέτης του Δημοσίου διαιρούν το ποσό των 6.000 ευρώ διαιρείται δια τρία όσοι δηλαδή είναι και οι συνδικαιούχοι.

Επομένως σε περίπτωση κατάσχεσης κοινού λογαριασμού, τεκμαίρεται αμάχητα έναντι του κατασχόντος ότι η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη και επομένως η κατάσχεση εκτείνεται μόνο στο μερίδιο που ανήκει στον καθού η κατάσχεση και όχι σε όλο το λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το «όπλο» για τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σημειώστε ότι πλέον ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ επεκτείνεται και στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια».

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξετε άμεσα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη και γίνεται ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση.

news

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral