Η Ελλάδα στο Eurogroup θα λάβει επαίνους για το πακέτο λιτότητας, έγκριση εκταμίευσης της δόσης για να αποφευχθεί ένα ατύχημα ρευστότητας,αλλά όχι και συμφωνία τέτοια που θα της ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE. Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αντίθετα, θα παραμείνει υπό συζήτηση αναφέρει η JP που εκτιμά πως η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τη διαθέσιμη συμφωνία και προειδοποιεί πως ο κίνδυνος σε περίπτωση απόρριψης της είναι μεγάλος.

QE και χρέος μετά τις γερμανικές κάλπες

Στην έκθεσή της η JP Morgan αναφέρει ότι το θέμα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει στην ατζέντα στους επόμενους μήνες και θα ξαναπέσει στο τραπέζι με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο προς τα τέλη του έτους και μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η τράπεζα κρίνει ότι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς στο Eurogroup είναι πιο μεγάλοι και δύσκολοι, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκών λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές για να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από όλους τους θεσμούς – συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ – που θα προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον.

Αυτές οι προσδοκίες, όπως σημειώνει η JP Morgan, συνδέονται στενά με την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μια σημαντική πολιτική ώθηση την στιγμή που έχει χάσει σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Το καλύτερο που μπορεί να πάρει η

Μια πιθανή συμβιβαστική λύση θα αφορά τη δέσμευση του ΔΝΤ να συμμετάσχει “κατ ‘αρχήν” στο πρόγραμμα, αλλά με την μελλοντική οικονομική του συμμετοχή να εξαρτάται από τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και για να ικανοποιήσει τους Γερμανούς, οι οποίοι επιμένουν στη συνεχιζόμενη συμμετοχή του .

Αυτό είναι σύμφωνα με την JP Morgan, αναμφισβήτητα το περισσότερο που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο, δεδομένων των εκλογών στη Γερμανία οι οποίες περιορίζουν την ουσιαστική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η JP εκτιμά πως η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τη διαθέσιμη συμφωνία.

Η ελληνική ρητορική έχει ήδη αλλάξει, με τις προσδοκίες να μειώνονται, ενώ ο κίνδυνος που θα δημιουργηθεί από την απόρριψη της συμφωνίας με σκοπό να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους για περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς τους πριν από την προθεσμία του Ιουλίου, είναι μεγάλος.

Επιπλέον, η απουσία (μετά τον Ιούλιο του 2017) μεγάλων λήξεων μέχρι τον Απρίλιο του 2019 θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί εκ νέου στην εσωτερική ατζέντα και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς ιδιαίτερη εξωτερική επιρροή.