«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας. Τελείωσαν οι δια ζώσης διαπραγματεύσεις» επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, επιχειρώντας να λύσουν τον «γρίφο» για την πορεία της τριήμερης διαπραγμάτευσης των τεσσάρων υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, οι ίδιες πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμη κι εντός του Σαββατοκύριακου, λέγοντας χαρακτηριστικά «απομένουν δυο-τρία ζητήματα που θα έχουν απαντηθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα».

«Οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ενδεχομένως όχι μέσω κατ΄ ιδίαν συναντήσεων υπουργών και επικεφαλής του κουαρτέτου», έλεγαν οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, ενώ νωρίτερα έυρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωνε ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ζωντανή», απορρίπτοντας τα σενάρια περί αδιεξόδου στις Βρυξέλλες.

Ανοιχτά, παρά τα μικρά βήματα προόδου που επετεύχθησαν στις επαφές των Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, στο τραπέζι παραμένουν ανοιχτά τα «καυτά μέτωπα» των εργασιακών (με αιχμή τις συλλογικές διαπραγματεύσεις) και της Ενέργειας (λόγω της επιμονής των δανειστών για πώληση, μέσα στους επόμενους μήνες, μονάδων της ΔΕΗ.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, λέγοντας το βράδυ της Πέμπτης, «κάποια πρόοδος σημειώθηκε στο γύρο των διαπραγματεύσεων αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», ο οποίος τόνισε και ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει προσθέσει "βάρος" στην ελληνική οικονομία.

“Πυρά” κατά Γκάμπριελ από τον Σόιμπλε που ξαναμιλά για Grexit

Νέα αυστηρή σύσταση στην Αθήνα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξαναμιλώντας για Grexit, ενώ παραμένει γρίφος η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ενοχλημένος από την θέση του κ. Γκάμπριελ, διότι «στέλνει λάθος μήνυμα και κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση», καθώς το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση, αλλά η ορθή αξιοποίηση της.

Ο Β. Σόιμπλε κάλεσε την Αθήνα «να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ομολογώντας πάντως ότι απαιτείται χρόνος μέχρι αυτές να αποδώσουν. «Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται, επειδή φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, αυτό είναι προς τη λάθος κατεύθυνση» επεσήμανε ο Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας.

Πιέζει η Ελλάδα για τα εργασιακά

Όλα αυτά, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στους επικεφαλής της ΕΕ ζητώντας τους να ξεκαθαρίσουν την στάση τους σε ότι αφορά το ευρωπαϊκίο κεκτημένο στα εργασιακά. Η επιστολή εστάλη σχεδόν ταυτόχρονα με την άκρως επικριτική ομιλία του Πρωθυπουργού στην Ρώμη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ".

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ποουλ Τόμσεν, σε ομιλία του στην Οξφόρδη είχε περιγράψει ως ζοφερό το μέλλον της Ελλάδας, λέγοντας ότι υπό προϋποθέσεις εκτιμά επιστροφή του ΑΕΠ της Ελλάδας σε προ κρίσης επίπεδα σε 20 χρόνια.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης πάντως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι "είμαστε κοντά στην συμφωνία", ενώ απαντώντας στον σάλο που ξέσπασε απο τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΔΝΤ περί "δέσμευσης και της αντιπολίτευσης για τα μέτρα", ο Άδωνις Γεωργιάδης, επίσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποσαφήνισε την στάση της ΝΔ, λέγοντας ωστόσο ότι όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία "δεν θα καταργήσει μονομερώς την συμφωνία".