Η ώρα της αλήθειας: Τραμπ και ΔΝΤ παίρνουν θέση για την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/02/2017 - 08:25 | Author: Newsroom

Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα συζητηθούν 2 εκθέσεις για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σήμερα στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για την Ελλάδα, παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ, θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ (9.30 μ.μ Ελλάδας) και θα είναι κεκλεισμένων των θυρών κάτι που προκάλεσε την ενόχληση και τα γραπτά σχόλια κάποιων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Στην ουσία στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα δύο εκθέσεων που θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και αρκετούς μήνες αλλά για άγνωστο λόγο καθυστέρησαν να εισέλθουν στο Εκτελεστικό Συμβούλιο προς συζήτηση.

Η πρώτη έκθεση θα αφορά την “ακτινογραφία” της ελληνικής οικονομίας – την οποία πραγματοποίησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο τεχνικά κλιμάκια υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου – στα πλαίσια του άρθρου 4 και η οποία περιλαμβάνει την αναθεωρημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA).

Η δεύτερη έκθεση αφορά στην εκ των υστέρων αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος της περιόδου 2012-2016 (Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα απόφαση σχετικά για την επιστροφή ή όχι με χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Απόφαση για το αν θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή όχι θα ληφθεί εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που επανειλημμένως και δημόσια έχει τονίσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται στη συζήτηση που θα ακολουθήσει και στις παρατηρήσεις που θα γίνουν τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από συγκεκριμένους αντιπροσώπους (ΗΠΑ-Γερμανίας) για τις δύο εκθέσεις που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral