Αντιδρώντας στις προβλέψεις Τόμσεν ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης σε 21 χρόνια κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν: “ο κ Τόμσεν μπορεί να συνεχίσει τις εξαιρετικά επιτυχημένες προβλέψεις του όπως τότε που πρέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τελικά είχαμε ύφεση. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία”.

Πολ Τόμσεν για Ελλάδα: Σε 21 χρόνια η ανεργία στα επίπεδα προ κρίσης

Tην ζοφερή πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα μειώσει την ανεργία της το 2038 στο 7,8%, διατύπωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Ο αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος ανέπτυξε την παραπάνω άποψη μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Anders Aslund με τίτλο Europe’s Growth Challenge σχετικά με τη ζώνη του ευρώ. Στην τοποθέτηση του ο Πόουλ Τόμσεν σημείωσε ότι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή για την Ευρωζώνη δεν είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλή πορεία.

‘Όμως οι ρυθμοί ανάκαμψης δεν είναι ίδιοι για όλες τις χώρες. Επιπλέον η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη είναι λιγότερο θετική. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια για να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα και αυτό σκιαγραφεί τις εντάσεις που υπάρχουν στο σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τόμσεν παρουσιάζοντας σχετικά διαγράμματα στο κοινό προέβλεψε πως θα χρειαστούν 21 χρόνια για να μειώσει η Ελλάδα την ανεργία της στα επίπεδα προ της κρίσης (7,8%) ενώ η Ιταλία σε 12 χρόνια, η Πορτογαλία σε 10 και η Ισπανία σε 6.

O συγγραφέας του βιβλίου και ο Πόουλ Τόμσεν συμφώνησαν με τις στατιστικές ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο, ωστόσο είπαν πως αυτό γίνεται διότι η νομοθεσία δεν είναι ευέλικτη για τις απολύσεις και έτσι το υφιστάμενο εργατικό προσωπικό πιέζεται να αποδίδει περισσότερο…

Ασκώντας κριτική στην ευρωζώνη τόνισε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να παραμείνει επεκτατική και πως οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν πολίτικο χώρο και «δεν πρέπει να επαιτούν, αλλά να κάνουν μεταρρυθμίσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεδομένης της πολιτικής κατάστασης σε κάποιες από τις χώρες που βρίσκονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξης, αλλά και δεδομένων των διασπαστικών τάσεων σε κάποια σημεία της Ευρώπης, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας. Ο κ.Τόμσεν σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα-απομεινάρια της κρίσης, όπως για παράδειγμα η δομική ανεργία, οι αναιμικές επενδύσεις και το υψηλό χρέος σε αρκετές χώρες.

Όμως, επισήμανε, υπάρχουν ακόμη πιο σοβαρά δομικά προβλήματα, όπως η αποτυχία να επιτευχθεί δομική σύγκλιση. Έχουμε να κάνουμε με μια νομισματική ένωση που δεν είναι πολιτική ένωση και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που ανακύπτει κατ΄ επανάληψη, σημείωσε.

Υπάρχει κοινό νόμισμα και κοινοί στόχοι πληθωρισμού, όμως δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση. Έτσι, στόχοι και συμπεράσματα πολιτικής που μπορεί να φαίνονται αυτονόητα σε ανθρώπους εκτός της Ε.Ε., δεν είναι τόσο αυτονόητα εντός της ΕΕ. Επιπλέον, παρατήρησε ότι η νομισματική σύγκλιση στην Ευρώπη πηγαίνει από τον Βορρά προς τον Νότο, όμως η πραγματική σύγκλιση κατευθύνεται από την Ανατολή προς τη Δύση, δηλαδή από τη Γερμανία και τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού προς την υπόλοιπη Ευρώπη, και αυτό είναι άλλη μια δομική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όλα αυτά δείχνουν τις δομικές εντάσεις εντός της Ευρωζώνης, σημείωσε.

«Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η Ευρωζώνη προϋπέθεσε για δομική και πολιτική σύγκλιση που δεν έχει συμβεί ακόμη» επισήμανε ο Τόμσεν. «Βλέπουμε τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό, όπως η υψηλή δομική ανεργία στο Νότο. Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από μια σταδιακή διαδικασία οι χώρες αυτές θα εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και θα προσαρμοστούν, όμως αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ότι αναμενόταν. Πάντως ας μην υποτιμούμε την δέσμευσή των Ευρωπαίων προς την επιτυχία του εγχειρήματος» είπε ολοκληρώνοντας ο αξιωματούχος του ΔΝΤ».