Η Ευρωζώνη παγώνει τα μέτρα για το χρέος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/12/2016 - 07:47 | Author: Newsroom

Στον «πάγο» βάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με σήμα από τη Γερμανία (και άλλες χώρες) που διαφωνούν με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την απόφαση του ESM είχε προϊδεάσει το πρωί εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανακοίνωσε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τη θέση των Θεσμών, αν η Ελλάδα εφαρμόζει τη συμφωνία, προκειμένου να εφαρμοσθούν τα μέτρα για το χρέος.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Twitter ότι οι θεσμοί θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να παραβιάζουν τη συμφωνία και ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στον ESM για να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων. Η οριστική απόφαση των θεσμών, για το αν τα μέτρα της κυβέρνησης είναι συμβατά με τη συμφωνία, θα ανακοινωθεί τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα για το χρέος είχαν ληφθεί από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η εφαρμογή τους θα ήταν ανεξάρτητη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Loading...
  • europalso

    ideascentral