Μαθητικά βραβεία στη Στατιστική καθιέρωσε από εφέτος η ΕΛΣΤΑΤ, με το βλέμμα στην απογραφή πληθυσμού του 2021 αλλά και την αντιμετώπιση της μάστιγας των fake news που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο.

Η τελετή απονομής των βραβείων στις ομάδες μαθητών και καθηγητών που συμμετείχαν στον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία της .

Τα βραβεία απένειμε ο πρόεδρος της Αρχής κ. Αθανάσιος Θανόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο της ΕΛΣΤΑΤ υπογράμμισε τη σημασία της στατιστικής εκπαίδευσης «προκειμένου οι σημερινοί μαθητές και αυριανοί πολίτες της χώρας να αποκτήσουν ευχέρεια τόσο στην κατανόηση των πληροφοριών με τις οποίες «βομβαρδίζονται» σήμερα, όσο και στον έλεγχο της αξιοπιστίας τους.

Θα χτυπήσουν ξανά τις πόρτες

Τόνισε ακόμη ότι «το ελάχιστο που επιδιώκουμε από τη στρατηγική προσέγγισης της ΕΛΣΤΑΤ με τα σχολεία είναι, κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2021, να έχουμε ανθρώπους που θα ανοίγουν πιο εύκολα την πόρτα στους ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ».

Εκτός από τον διαγωνισμό στη στατιστική (η συμμετοχή στον οποίο ήταν εντυπωσιακή, καθώς διαγωνίστηκαν 236 ομάδες από 81 Γυμνάσια και Λύκεια όλης τη χώρας), η ΕΛΣΤΑΤ υπέγραψε πρόσφατα και μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργειο Παιδείας με σκοπό την ανάπτυξη της στατιστικής εκπαίδευσης. Δηλαδή τη διδασκαλία του μαθήματος της στατιστικής, που αποτελεί οπως επεσήμανε ο κ. Θανόπουλος απαραίτητο εφόδιο όποιον επιστημονικό κλάδο και αν επιλέξει κανείς, περισσότερες ώρες και σε πιο μικρές τάξεις του Δημοτικού.

Στον εφετινό διαγωνισμό διακρίθηκαν δέκα ομάδες μαθητών (πέντε από Γυμνάσια και πέντε Λύκεια). Την πρώτη θέση στα Λύκεια κατέλαβε η ομαδα του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου και στα Γυμνάσια το Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Συνολικά έξι ομάδες προέρχονταν από σχολεία της περιφέρειας και τέσσερις από την Αττική.