Η Ελλάδα στις αγορές – Μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/02/2018 - 16:14 | Author: Newsroom

Τεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το βιβλίο προσφορών να έχει ήδη υπερκαλυφθεί και το επιτόκιο της έκδοσης να κυμαίνεται κοντά στο 3,5%.

Βάσει της υφιστάμενης εικόνας έχουν προσφερθεί από τους επενδυτές στο Δημόσιο πάνω από 6 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση της απόδοσης που αρχικά είχε προσδιοριστεί για το 3,7%.

Η εξέλιξη της έκδοσης δείχνει αφενός πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν καλά προετοιμασμένος αφετέρου δικαιώνει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να καθυστερήσει για λίγα εικοσιτετράωρα την έκδοση του ομολόγου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το βασικό χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι πως σε αυτή μπαίνει «νέο χρήμα», δηλαδή επενδυτές που τα τελευταία χρόνια κρατούσαν αποστάσεις από το ελληνικό χρέος φοβούμενοι το ρίσκο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το ρίσκο χώρας έχει υποχωρήσει αισθητά κα αποτελεί καλό οιωνό και για τις επόμενες εκδόσεις που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για το κτίσιμο του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 19 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2017, προ εξαμήνου δηλαδή, το Δημόσιο δανείσθηκε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου, με το επιτόκιο της έκδοσης αυτής να ανέρχεται στο 4,625%. Πλέον για δανεισμό επτά ετών η απόδοση διαμορφώνεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Ως εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι πλέον με τη συγκεκριμένη έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο αντλεί χρήματα από την αγορά για επτά χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο και από αυτό με το οποίο μας δανείζει το ΔΝΤ για το ίδιο διάστημα (έως το 2023).

Μάλιστα, το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι στο 3,8%, υψηλότερα και από τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα που σήμερα διαπραγματεύονται στο 3,7%.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral