«Παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό και τις κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες δεν είναι φαινόμενο της κρίσης. Ήταν υπαρκτές και την εποχή της ευμάρειας, αλλά οξύνθηκαν, όταν τα εισοδήματα όλων μειώθηκαν, την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι το 2015 να ζουν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (36%)» δηλώνει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Εποχή» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ και τονίζει ότι, σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί κατά δύο περίπου μονάδες.

«Το κοινωνικό μέρισμα δίνεται σε 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η παιδική φτώχεια το 2008, όταν ακόμα δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, ήταν 23%, που σημαίνει ότι ένα προς τεσσεράμισι παιδιά ζούσαν στη φτώχεια. Το 2015, το ποσοστό αυτό είχε φτάσει 26,6%. Το 2017, δηλαδή με εισοδήματα του 2016, είχε φτάσει 26,3%. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα στοιχεία θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση. Είναι απλά μαθηματικά. Αν επικρατήσει η εθνικιστική αναδίπλωση, θα πάμε ακόμα πιο πίσω. Σε πολύ σκοτεινές εποχές, γιατί η εθνικιστική αναδίπλωση γεννά πολέμους» σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αναφερόμενη στο προνοιακό κράτος, η κ. Φωτίου εξαπολύει βολές εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ποτέ την αντίληψη προνοιακού κράτους. Θεωρούσαν ότι πρέπει να δίνουμε κάποια επιδόματα στους φτωχούς και, μάλιστα, με πελατειακούς όρους. Όταν παραλάβαμε 200 επιδόματα, δίνονταν αδιαφανώς από 120 πηγές. Μόνο όσοι είχαν σχέση με κάποια εξουσία, έπαιρναν επίδομα. Το δεύτερο στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν είχαν αντίληψη κράτους πρόνοιας είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είχε 54 υπαλλήλους, όταν αναλάβαμε. Είναι δυνατόν να υπάρχει χαρτοφυλάκιο πρόνοιας με 54 υπαλλήλους, όταν ο πιο μικρός δήμος έχει 150 υπαλλήλους; Με 54 υπαλλήλους δεν ασκείς ούτε ελέγχεις την προνοιακή σου πολιτική. Και την αντίληψη περί μη κράτους πρόνοιας την επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, όταν λέει ότι θα εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και σε αυτό θα εντάξει όλα τα επιδόματα. ‘Αρα, θα παίρνουν επιδόματα μόνο όσοι έχουν έως 2.400 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα και θα καταργήσει όλα τα υφιστάμενα. Εμείς, αντίθετα, κάναμε μία τεράστια μεταρρύθμιση υπέρ ενός ψηφιακού προνοιακού κράτους, όπου όλοι οι πολίτες θα ενημερώνονται για όλα. Γι’ αυτό, ιδρύσαμε 242 Κέντρα Κοινότητας, τα οποία δεν ενημερώνουν μόνο τους πολίτες για επιδόματα, υπηρεσίες και προγράμματα, που δικαιούνται, αλλά μεταβιβάζουν την ίδια στιγμή τις πληροφορίες ηλεκτρονικά στο υπουργείο και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στον οποίο συγκεντρώσαμε όλα τα επιδόματα. Η αντίληψή μας είναι ότι όλος ο πληθυσμός χρειάζεται ένα σημαντικό κράτος πρόνοιας με πολιτικές ολιστικές και οριζόντιες, διότι τα στοιχεία έδειξαν ότι, όταν η πρόνοια αφορά οριζόντια όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους ακραία φτωχούς, τότε η κοινωνική συνοχή ενισχύεται οι ανισότητες καταπολεμούνται και οι δείκτες ανάπτυξης βελτιώνονται» τονίζει η κ. Φωτίου.

Αναπτύσσοντας τα σχέδια του χαρτοφυλακίου της Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη νέα χρονιά, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις για το παιδί, που στοχεύουν και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Πέραν από την επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσουμε σε 500.000 καθημερινά ζεστά γεύματα, προχωράμε στην κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επιδότηση στέγης για 1.000.000 πολίτες, την κάλυψη υπηρεσιών οδοντιατρικής φροντίδας των παιδιών, την ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών παιδοψυχιατριής φροντίδας, την άρση οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Ακόμα, θεσμοθετούμε μέτρα προστασίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και ανοίγουμε παιδικές κατασκηνώσεις, σε νέα πρότυπα, για όλους. Επιπλέον, ο νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία αλλάζει ριζικά το γκρίζο τοπίο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής και επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να μην μεγαλώνει κανένα παιδί στα ιδρύματα. Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, ξεκινά τριετές πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, που προβλέπει τη μεταστέγαση όλων των φιλοξενουμένων και τη διαβίωσή τους σε ασφαλή και υποστηρικτική δομή ή σε δομή οικογενειακού τύπου ή επιστροφή στην οικογένεια με ταυτόχρονη υποστήριξή τους από το πρόγραμμα. Τέλος, στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται η δημιουργία -για πρώτη φορά στη χώρα- 100 Κέντρων Στήριξης Οικογένειας, μέσα το διάστημα 2018-2019, που θα είναι συνδεδεμένα με τα Κέντρα Κοινότητας, και θα υποστηρίζουν έμπρακτα γονείς και παιδιά στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, όπως και 150 κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ)».

Για τη συζήτηση στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε, η κ. Φωτίου υπογραμμίζει πως ξεκαθάρισε πια «το πεδίο της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας ως προς το πώς θα πάμε σε εκλογές. Και ο στόχος τους είναι το κλίμα να μην είναι μόνο ακραίας πόλωσης, αλλά εμφυλιοπολεμικό. Και αυτό φάνηκε καθαρά σε δύο αποστροφές του κ. Μητσοτάκη. Πρώτον, υιοθέτησε το σύνθημα της Χρυσής Αυγής «η Δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία» και το άλλαξε σε «ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία». Δεύτερον, είπε ότι η μη περικοπή των συντάξεων έγινε αποδεκτή με αντάλλαγμα τη Μακεδονία. Αυτά τα δύο επιχειρήματα είναι της Χρυσής Αυγής. Τι συμβαίνει; Έχει ως στόχο να πάρει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, με το να ταυτίζονται στο λόγο; Είναι ο πανικός του, γιατί βλέπει ότι δεν αυξάνεται δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Ό,τι και να είναι, το πλήγμα είναι τεράστιο, διότι πια εθίζει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, το οποίο ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, στο λόγο και στη σκέψη της Χρυσής Αυγής. Γι’ αυτό, θεωρώ πάρα πολύ επικίνδυνη στροφή για τη χώρα τον λόγο του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη» σχολίασε η κ. Φωτίου.

«Το επίδικο των επόμενων εκλογών θα είναι από τη μια ο διχασμός και η εθνικιστική αναδίπλωση και από την άλλη η κοινωνική συνοχή και ανοχή στη διαφορετικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.