«Πρώτη Έκθεση μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία έχουν πλέον ένα νέο βηματισμό», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο “Πρακτορείο 104,9 fm”, που σήμερα εκπέμπει από τον χώρο της 83ης ΔΕΘ. «Η ολοκλήρωση του προγράμματος και των μνημονίων μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πλέον πλεονάσματα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδότηση της εργασίας» προσθέτει.

Ο κ. Φάμελλος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το βράδυ θα κάνει έναν απολογισμό όλων των μεγάλων αλλαγών που γίνανε στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. «Η έξοδος από το πρόγραμμα προφανώς θα σηματοδοτήσει την τοποθέτησή του», συμπληρώνει.

 

Αναφερόμενος στο δικό του πεδίο του περιβάλλοντος και της ενέργειας υπογραμμίζει ότι το περιβάλλον δίνει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Όσον αφορά στην ενέργεια, σημειώνει ότι «είναι μια μεγάλη βιομηχανία πλέον οικονομικής παραγωγής, και είναι σημαντικό το ότι η χώρα μας συνδέει την έξοδο από το μνημόνιο με την λειτουργία και μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο». «Δημιουργεί και έναν άλλο γεωπολιτικό ρόλο για την Ελλάδα και μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να έχουμε και πιο ισχυρή φωνή», τονίζει.

 

Τέλος, σημειώνοντας ότι η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης στηρίζεται και σε νέες αθλητικές και σε νέες πολιτιστικές υποδομές, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση που γίνεται την τελευταία περίοδο με τον ΠΑΟΚ για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο ανακατασκευής ή νέας κατασκευής του γηπέδου, ανακοινώνοντας ότι τα συγκεκριμένα βήματα για το έργο θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στο “Πρακτορείο 104,9 fm”

 

Κύριε υπουργέ δυο λόγια τι σηματοδοτεί η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης για την κυβέρνηση, σε μια μεταμνημονιακή εποχή έτσι;

 

Πρώτη Έκθεση λοιπόν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία έχουν πλέον ένα νέο βηματισμό. Ξέρουμε από τα δεδομένα της Έκθεσης ότι ίσως είναι η μεγαλύτερη Έκθεση των τελευταίων 20 χρόνων. Αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή που υπάρχει ήδη. Πρέπει να σας πω ότι και η τιμώμενη χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο, αλλά αυτόν το διαφορετικό τόνο το δίνει και όλη η πόλη. Είμαστε σε μια στιγμή, το είπαν και οι παραγωγικές τάξεις με τις οποίες συναντηθήκαμε, που δημιουργούμε ένα νέο προγραμματισμό.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος και των μνημονίων μάς δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πλέον πλεονάσματα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδότηση της εργασίας. Τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά, αυτό που χρειαζόμαστε εμείς είναι να περάσει όλη αυτή η βελτίωση στην καθημερινότητα, να ζούμε καλύτερα, τα παιδιά μας να παράγουν και να δημιουργούν εδώ στην Ελλάδα, και φυσικά η Θεσσαλονίκη να γίνεται όλο και πιο διακριτή, σημαντική, παραγωγική, προοδευτική, να είναι η μητρόπολη των Βαλκανίων και από εδώ να ξεκινούν τα μεγάλα ενεργειακά, συγκοινωνιακά δίκτυα και μεγάλες υποδομές οι οποίες θα δίνουν και στη Θεσσαλονίκη και μια άλλη αξία και περισσότερη εργασία και κοινωνική πρόοδο.

 

Τι να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό σήμερα στην ομιλία του;

 

Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει έναν απολογισμό όλων των μεγάλων αλλαγών που γίνανε στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η έξοδος από το πρόγραμμα προφανώς θα σηματοδοτήσει την τοποθέτησή του. Και στο οικονομικό επίπεδο νομίζω θα μιλήσει για την ενίσχυση της οικονομίας μέσα από την ελάφρυνση των ασφαλιστικών και των φορολογικών εισφορών και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους- μιας και έχουμε δεσμευτεί ότι αυτό πλέον που θα παράγει η χώρα μας θα γυρίζει στην κοινωνία, θα κατανέμεται δίκαια. Αυτό είναι που χρειαζόμασταν, να έχουμε μια δίκαιη ανάπτυξη, να μπορούμε να αισθανόμαστε ότι πιάνει τόπο η δουλειά μας και ότι μπορούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς πλέον να έχουμε ανάγκη από εξωτερικούς «καθοδηγητές» ας το πούμε έτσι.

 

Κύριε υπουργέ στο δικό σας πεδίο η αλήθεια είναι ότι ο τομέας ενέργεια περιβάλλον είναι πλέον προνομιακός και για θέσεις εργασίας, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Και έχουμε ως χώρα και τη δυνατότητα και ως γεωγραφία και ως τεχνογνωσία και προσωπικό πλέον να μπούμε πραγματικά δυνατά και να τα συνδυάσουμε όλα.

 

Γινόταν πάντα μια θεωρητική συζήτηση, ότι το περιβάλλον είναι ένας παραγωγικός πόρος, όμως δεν είχαμε καταφέρει να το ενσωματώσουμε αυτό με πραγματικές πολιτικές. Πρέπει να σας πω ότι η χώρα μας είναι παγκόσμια γνωστή για το περιβάλλον της ακόμα και ο τουρισμός μας στηρίζεται στον ήλιο μας, τη θάλασσά μας στα βουνά μας και σε όλα τα πολύ σημαντικά πρωτογενή προϊόντα που έχουμε. Τώρα πλέον έχουμε και συγκεκριμένες πολιτικές. Θα αναφερθώ στη μεγάλη παραγωγική δύναμη της κυκλικής οικονομίας που είναι η ανακύκλωση, αλλά δεν είναι μόνο η ανακύκλωση, είναι η βιομηχανική συμβίωση, η επαναχρησιμοποίηση χωριστή συλλογή πλέον οργανικών και η παραγωγή λιπασμάτων. Ταυτόχρονα έχουμε τη νέα δασική στρατηγική έτσι ώστε να γυρίσουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στα δάση, να παράγουμε δασικά προϊόντα τα οποία μπορεί να είναι όμως και τα ελληνικά προϊόντα, τα βότανα, τα μανιτάρια, το μέλι αλλά και η κτηνοτροφία και τα προϊόντα κτηνοτροφίας

. Και βέβαια η κλιματική αλλαγή μια άλλη σημαντική παράμετρος που είναι οριζόντια για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον πρέπει να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν μπορούν πια να γίνονται πολιτικές χωρίς το περιβάλλον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το περιβάλλον μας δίνει νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, αλλά και η ενέργεια, όπως καταλάβατε, είναι μια μεγάλη βιομηχανία πλέον οικονομικής παραγωγής, και είναι σημαντικό το ότι η χώρα μας συνδέει την έξοδο από το μνημόνιο με την λειτουργία και μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο. Δημιουργεί και έναν άλλο γεωπολιτικό ρόλο για την Ελλάδα και μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να έχουμε και πιο ισχυρή φωνή, διότι όταν περνούν τα ενεργειακά δίκτυα της Ευρώπης αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου από τη χώρα μας έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε δημόσια έναν άλλο λόγο, να διεκδικήσουμε και τα εθνικά μας συμφέροντα με πιο δυνατή φωνή, να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας πιο περήφανα. Διότι δυστυχώς η περίοδος των μνημονίων είχε και μια σκιά, πηγαίναμε στο εξωτερικό και μας κοιτάγανε κατά κάποιο τρόπο με μισό μάτι. Τώρα πια νομίζω τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και αυτό φαίνεται και στη διπλωματία μας.

 

Έχουμε κάτι να πούμε για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ;

Δεν είναι μόνο για τους οπαδούς και τους φιλάθλους, νομίζω ότι είναι για όλη τη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι δυο πολιτικές που πρέπει να σηματοδοτούν την πόλη μας σε αυτή την ανάκαμψη και την έξοδο προς μια λειτουργία μητρόπολης των Βαλκανίων. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε νέες αθλητικές και σε νέες πολιτιστικές υποδομές. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να ανορθώσουμε αθλητικές υποδομές, το Ποσειδώνιο π.χ. το οποίο ήταν κλειστό όταν είχαμε αναλάβει διακυβέρνηση, και ταυτόχρονα κάνουμε μια συζήτηση το τελευταίο οκτάμηνο, περίπου, με τον ΠΑΟΚ για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο ανακατασκευής ή νέας κατασκευής του γηπέδου. Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει και την παραχώρηση της έκτασης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας γύρω από το γήπεδο, είναι περίπου 21,7 στρέμματα- ήδη ο κ. Καμμένος έχει προχωρήσει αρκετά τις συνομιλίες.

Και βέβαια ταυτόχρονα τη συγκρότηση μιας εταιρείας ειδικού σκοπού ΠΟΥ θα αναλάβει την κατασκευή του έργου, μιας εταιρίας η οποία θα μπορέσει ταυτόχρονα να συνεργαστεί με τον Δήμο, με την Περιφέρεια σε άλλα έργα υποδομής, γιατί πρέπει να έχουμε ασφαλείς κυκλοφοριακές λειτουργίες, να έχουμε προφανώς το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής με όρους δόμησης και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. όλα αυτά θα μπουν σε μια συζήτηση η οποία πιστεύω θα είναι πολύ αποτελεσματική ώστε το γήπεδο να είναι ασφαλές, λειτουργικό, και η περιοχή της Τούμπας να χαίρεται γι αυτό και να μην δημιουργούνται θέματα ή εντάσεις τοπικά. Όλο αυτό το θέλουμε γιατί πρέπει να είναι και πιστοποιημένη αυτή η υποδομή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε και νομίζω ότι είναι πολύ θετική η συγκυρία. Θα τα ανακοινώσει όμως ο πρωθυπουργός όλα αυτά σήμερα το απόγευμα.