Ευρωπαϊκή πηγή: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/04/2017 - 13:29 | Author: Newsroom

Ευαίσθητα πολιτικά θέματα (αφορολόγητο, συντάξεις) είναι αυτά που καθυστερούν την επίτευξη της συμφωνίας. Εχει υπάρξει πρόοδος, δύσκολος μήνας ο Απρίλιος λόγω Πάσχα-Συνόδου ΔΝΤ.

Αρνείται η Κομισιόν να επιβεβαιώσει το βραδινό ραντεβού.

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ το βράδυ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το ραντεβού Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου-Χουλιαράκη με εκπροσώπους των Θεσμών. Μια συνάντηση που η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε, ως είθισται να επιβεβαιώσει. Οπως δήλωσε η Αν. Μπράινχαρτ η Κομισιόν «δεν επιβεβαιώνει επιμέρους ραντεβού. Επαφές γίνονται συνεχώς και έχουν στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε επίσης ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά στην παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όπως πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα οι θεσμοί μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την παρεπόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίκτες, ωστόσο δεν θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.

euro2day

Loading...
  • europalso

    ideascentral