Νέα προληπτικά μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Eurogroup.

Τα μέτρα αυτά, θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβερνηση σε όλους τους τόνους – και δια χειλεων του ίδιου του Πρωθυπουργού – έχει προειδοποιήσει ότι δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να «κουνήσουν το δάχτυλο» στην Αθήνα.

Ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι:

1. Είναι αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

2. Απαιτείται συνολική συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους η «καρδιά» του προβλήματος έγκειται στο κατά πόσο η υπεραπόδοση εσόδων του 2016 έχει δομικά χαρακτηριστικά – αν είναι δηλαδή επαναλαμβανόμενη ή περιστασιακή.

3. Ζητούν να θεσμοθετηθούν μέτρα για μετά το 2018 σε πεδία τα οποία εξειδίκευσαν: Τα εργασιακά, την φορολογία (ύψος αφορολόγητου) και τις συντάξεις.

4. Απέφυγαν να πουν πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια στην Αθήνα

«Τα δύσκολα έχουν μείνει για το τέλος είπε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος πάντως όταν ρωτήθηκε για πόσα χρόνια πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα 3,5% απάντησε διπλωματικά: «Μεσοπρόθεσμα πρέπει να είναι 3,5%».

Τι δήλωσαν

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το ζήτημα αυτό δεν τίθεται καν προς διαπραγμάτευση. Τόνισε, δε, πως ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα δεν γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

«Ζητάμε από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογικό σύστημα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ανέφερε πως «είναι προς όφελος όλων η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης», καλώντας «τους Ελληνες να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί το γρηγορότερο δυνατό».

Ο επικεφαλής του Eurogroup δεν παρέλειψε να κάνει θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι για τα δημοσιονομικά θα ξεπεραστούν.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ανέφερε ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν, ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος τονίζοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει».

Τσακαλώτος: Δεν είναι ορθό να ζητούν μέτρα όταν βγούμε από το πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε τις πιέσεις αλλά υποστήριξε ότι το ζήτημα θεσμοθέτησης μέτρων μετά το 2018 είναι «εκκρεμές»

Οπως είπε «θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε για δύο λόγους: Αφενός γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι σε ανοδική τροχιά. Αφετέρου γιατί δεν είναι ορθό σε μια χώρα που θα έχει βγει από το πρόγραμμα να της ζητείται να θεσμοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα. «Αυτό υπερβαίνει τα όσα επιτάσσει η δημοκρατική μας κουλτούρα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο της δημοκρατίας» είπε ο κ. Τσακαλώτος επιμένοντας ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για μια «γρήγορη λύση».

Η διαφωνία Σόιμπλε-Τσακαλώτου

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί με έντονη δαφωνία η συνάντηση Σόιμπλε-Τσακαλώτου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο τετ α τετ των δύο ανδρών δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης με την αγωνία να κορυφώνεται.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Β. Σόιμπλε δήλωσε με νόημα πως «ήρθε η ώρα, η Ελλάδα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της».

17:53: «Οι δανειστές ζήτησαν περισσότερη λιτότητα μετά το 2018», αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.

17:52: «Θα είναι σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup» σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές

17:45: Χωρίς πρόοδο το τετ α τετ Σόιμπλε-Τσακαλώτου λένε οι πρωτες πληροφορίες

16:45: Παρών και οι Τόμσεν-Βελκουλέσκου στο Eurogroup

altalt

16:05 Ξεκίνησε η συνάντηση Τσακαλώτου-Σόιμπλε

16:03: Μοσκοβισί: Το ΔΝΤ είναι ένας εταίρος του προγράμματος και πρόκειται για έναν απαραίτητο εταίρο- η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και εύχομαι αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί και σήμερα.

16:00: Ντάισελμπλουμ: Πρόθεση του ΔΝΤ είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα- Μίλησα με την Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Θέλουμε την ευημερία στην Ελλάδα, θέλουμε πρόοδο.

alt

15:45: Σόιμπλε: Εχει έρθει η ώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα

«Δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε Δεν ξέρουμε τις σκέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως. Η Αθήνα μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Έχει έρθει όμως η ώρα να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. Οι θεσμοί κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εναπόκειται στην Ελλάδα. Δεν θα έχουμε εντατικές συνομιλίες σήμερα, για την Ελλάδα. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός, η δυσκολία βρίσκεται στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

15:30: Ντομπρόβσκις: Δίνουμε μεγάλη σημασία στις προθεσμίες – Πρέπει να επιταχύνουμε, αλλά σημασία έχει η ολοκλήρωση του προγράμματος δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Πρόσθεσε ότι δουλεύουμε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εξετάζουμε τι μέτρα θα το ικανοποιούσαν για να συμμετάσχει.

alt

Οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου

Ο κ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης λίγο μετά τις 13:00 είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του ΕWG Τόμας Βίζερ.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ΕΜΣ. Στις συναντήσεις αυτές την ΕΚΤ θα εκπροσωπήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μπενουά Κερέ. και τον Πολ Τόμσεν

Κρίσιμη συνάντηση Ευκλείδη με Σόιμπλε

Καθοριστική, πάντως, ίσως αποδειχθεί η επαφή της ελληνικής πλευράς με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 15:30 ώρα Ελλάδος, η οποία θα διαρκέσει περίπου μισή ώρα, καθώς στις 16:00 ξεκινάει επισήμως το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα του είναι η Ελλάδα.

Ολες οι συναντήσεις, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εντάσσονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απογευματινής συνεδρίασης για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Στόχος των επαφών είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία από τη νέα αίθουσα, πλήρως ανακαινισμένη, στην οποία θα γίνει το Eurogroup, στις 4 ώρα Ελλάδος.

alt

Αγώνας δρόμου για να πείσουν το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα
Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΔΝΤ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα εξετάζουν σήμερα οι θεσμοί, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

Η πλήρης συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.

Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.

Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» σε μια σειρά από κράτη-μέλη.