Ετοιμο το δίκτυο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το ΤΑΧΙS

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/09/2016 - 20:41 | Author: Newsroom

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Έτοιμο να λειτουργήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών είναι το ηλεκτρονικό δίκτυο το οποίο θα δέχεται και θα επεξεργάζεται τα δισεκατομμύρια δεδομένα των τιμολογίων και των αποδείξεων που θα διαβιβάζουν οι επιχειρήσεις κατά την πραγματοποίηση των συναλλαγών με τους πελάτες τους μέσω on line διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών.

Ο υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Δ. Καμμένου σχετικά με την απώλεια εσόδων ΦΠΑ ύψους 4,9 δισ. ευρώ το 2014, που κατέγραψε πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέθεσε έγγραφο της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. το οποίο αναφέρει ότι η Διεύθυνση είναι έτοιμη να θέσει σε λειτουργία το δίκτυο υποδοχής και επεξεργασίας των δεδομένων των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων για το σύνολο των συναλλαγών χονδρικής και λιανικής πώλησης πανελλαδικά! Διευκρίνισε δε ότι η διασύνδεση θα γίνει σταδιακά ανά περιοχές, ανά κλάδους, ανά αντικείμενο, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε συμφωνα με το dikaiologitika.gr επίσης ότι εκκρεμεί η κατάθεση και η ψήφιση από τη Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα μέτρα για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και της ηλεκτρονικής τραπεζικής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών τους. Διευκρίνισε δε ότι με την πλήρη λειτουργία του δικτύου υποδοχής και επεξεργασίας των δεδομένων των φορολογικών στοιχείων που θα διαβιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών από τις ταμειακές μηχανές και τους λοιπούς ηλεκτρονικούς φορολογικούς μηχανισμούς των επιχειρήσεων θα είναι δυνατός πλέον ο στοχευμένος έλεγχος της φοροδιαφυγής εξ’ αποστάσεως! Συγκεκριμένα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κάθε αρμόδιος ελεγκτής της Εφορίας θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο, από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου του, πόσες και ποιας αξίας αποδείξεις κόβει μια επιχείρηση και σε κάθε περίπτωση που θα αντιλαμβάνεται ότι ο αριθμός των εκδιδόμενων αποδείξεων είναι αδικαιολόγητα μικρός θα επεμβαίνει με τηλεφωνική κλήση προς την επιχείρηση ζητώντας εξηγήσεις τις οποίες αν δεν κρίνει επαρκείς θα θέτει τη συγκεκριμένη επιχείρηση στο στόχαστρο για εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο.

Loading...
  • europalso

    ideascentral