Την επιτυχή υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού στη διάρκεια του έτους ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), υπογραμμίζοντας πως το πακέτο των μέτρων έχει σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για τα εκκρεμή δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF και τον ESM, κάτι που αναμένεται να μειώσει την επιβάρυνση της χώρας από χρέη μακροπρόθεσμα.

Ο ESM παραδίδει το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν πριν από έναν χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της, ώστε να μπορέσει να βγει με επιτυχία από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM, το συνολικό πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα μειώσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 25% έως το 2060 και το λόγο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ΑΕΠ κατά περίπου 6%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση 20% και 5% αντίστοιχα.

Το πακέτο περιλαμβάνει τρία μέτρα:

– Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017 και ήταν η επιμήκυνση της σταθμισμένης μέσης ωρίμανσης και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.

– Το δεύτερο μέτρο, η μείωση του επιτοκιακού ρίσκου της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σκέλη:

α. Μία ανταλλαγή ομολόγων, βάσει της οποίας τα κυμαινόμενου επιτοκίου χρεόγραφα που διακρατούνται από τις ελληνικές τράπεζες ανταλλάσσονται εν τέλει με ρευστό. Τα χρήματα αυτά έχουν ήδη αντληθεί με την έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων του EFSF και του ESM.

β. Ανταλλαγές ομολόγων με στόχο τη σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης με το οποίο χρεώνεται η Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό έχει πλέον υλοποιηθεί και το επιτοκιακό ρίσκο όλων των εκκρεμών δανείων προς την Ελλάδα έχει μειωθεί βάσει σχεδιασμού, ενώ ο ESM θα συνεχίσει να είναι ενεργός στην αγορά των παραγώγων για τη διατήρηση του προγράμματος.

γ. «Ανταλλαγή χρηματοδότησης», ένα σχέδιο που θα υλοποιηθεί βάσει σχεδιασμού το 2018, ανάλογα και με τις συνθήκες στην αγορά. Βάσει του σχεδίου αυτού, ο ESM θα χρεώσει ένα σταθερό επιτόκιο για ένα μέρος των μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα.

– Το τρίτο μέτρο συνίστατο στο waiver για την αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου αναφορικά με την επαναγορά ελληνικού χρέους το 2017, το οποίο αποφασίστηκε επισήμως στις αρχές του έτους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, τα μέτρα αυτά εγκρίθηκαν από το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016, και το διοικητικό συμβούλιο του ESM και του EFSF τα υιοθέτησε στις 23 Ιανουαρίου του 2017.