Κύμα ανατιμήσεων στο αλεύρι και στα προϊόντα άρτου αναμένεται να πλήξει και την ελληνική αγορά εξαιτίας της «εκτόξευσης» των διεθνών τιμών στα σιτηρά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ», αρκετές βιομηχανίες του κλάδου που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει αυξήσεις από 4% έως 6,5% στα προϊόντα άρτου και από 7% έως 10% στο αλεύρι, οι οποίες θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές του επόμενου έτους.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες βιομηχανίες που σήμερα βρίσκονται σε στάση αναμονής, υποστηρίζοντας πως είναι δύσκολο να απορροφήσουν μια τόσο μεγάλη άνοδο στο κόστος της πρώτης ύλης.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο αγοράζουμε το αλεύρι ακριβότερα κατά 20% με 25%. Αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς ένα μέρος αναπόφευκτα θα περάσει στην κατανάλωση» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Πρόκειται για ένα θέμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τις εταιρείες, οι οποίες, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης που βιώνει την τελευταία δεκαετία η χώρα μας, προσπαθούν να διατηρούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα τον τιμοκατάλογό τους και να αποφεύγουν τη μετακύλιση του κόστους στα νοικοκυριά.

Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως λένε εκπρόσωποι των εταιρειών, έχει κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, οι οποίοι αναζητούν όσο το δυνατόν πιο φθηνές λύσεις ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αναμονή οι φούρνοι

Από την άλλη πλευρά, περισσότερο εγκρατείς εμφανίζονται οι αρτοποιοί, οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών τους.
Όπως αναφέρει στο «ΕΘΝΟΣ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Μιχάλης Μούσιος, «οι επαγγελματίες του χώρου παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό τη σημαντική επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών, ωστόσο δεν σχεδιάζουν ακόμη να αυξήσουν τον τιμοκατάλογό τους».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα ανατιμήσεων και στο ψωμί που πωλείται στους φούρνους από τη νέα χρονιά».

Αναφορικά με τη «ρίζα του κακού» αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Αμερική, οι οποίες συνδυάστηκαν με υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία αλλά και έντονες βροχοπτώσεις, οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά.