Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup 4ης Δεκέμβρη, σύμφωνα με τα όσα τονίζουν σήμερα το μεσημέρι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Οι συγκεκριμένες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για κοινωνικό μέρισμα φέτος αλλά και ανησυχία για ενδεχόμενα νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018.

Αναφορικά με την έξοδο από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι καθαρή (χωρίς πιστοληπτική γραμμή) και για αυτό τον σκοπό μέχρι τους επόμενους 6-7 μήνες θα υπάρξουν και άλλες έξοδοι της χώρας μας στις αγορές προκειμένου να ενισχυθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι». Πάντως δεν απέκλεισε να υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγμάτων που θα συζητηθεί για τον τρόπο εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο, η συζήτηση της οποίας θα γίνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.

Εν τω μεταξύ εκτίμησε ότι ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% θα επιτευχθεί, καθώς το τρίτο τρίμηνο τα πάει «σούπερ» όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ το τέταρτο τρίμηνο θα είναι κατά τι χειρότερο από το τρίτο όπως συμβαίνει παραδοσιακά.

Επιπλέον παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα έσοδα του φόρου εισοδήματος, καθώς οι αποφάσεις που λήφθηκαν πέρυσι έδωσαν εκ των πραγμάτων κίνητρο σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες να υποδηλώσουν εισοδήματα, καθώς επηρεάζονταν και από τις εισφορές. Εκεί είπε ότι θα υπάρχει έλλειμμα, ωστόσο το θέμα είναι τι θα γίνει συνολικά καθώς θα προσμετρηθεί η επίδραση και άλλων εσόδων από ΦΠΑ, ΕΦΚΑ και spending review.

Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών

Αισιόδοξος ότι η γ’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, δηλώνει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχουν σε αυτή – σε σύγκριση με τη β’ αξιολόγηση- τόσα πολλά θέματα είτε πολιτικής διαφωνίας είτε τεχνικής δυσκολίας.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα υπουργεία ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η γ’ αξιολόγηση, καθώς όταν το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2018 πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, για το εάν θα παραμείνει το ΔΝΤ και για το χρέος, το ελληνικό θέμα να μην είναι μέρος του προβλήματος.

Ωστόσο, ανησυχία εκφράζεται για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ, κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες (όπου έθεσε το καλοκαίρι ζήτημα για το εάν απαιτείται επισκόπηση των περιουσιακών στοιχείων τους), αλλά και για τα κοινωνικά επιδόματα (όπου πιέζει για την αναδιάρθρωσή τους) και για τα δημοσιονομικά για το 2018, καθώς και για το εάν θα θέσει νέες απαιτήσεις και προαπαιτούμενα. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι και το ενδεχόμενο σύμπραξης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους μετεκλογικά στη Γερμανία

Ειδικά για το θέμα των τραπεζών, στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι αυτό εμπίπτει απολύτως στη διαδικασία των ευρωπαϊκών οργάνων (ΕΚΤ και SSM) και πως τέτοιου είδους επισκόπηση μπορεί να δρομολογηθεί μόνον με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος, και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο. ‘Αλλωστε, το 2018 θα γίνουν stress tests με βάση τα αποτελέσματα του 2017, τα οποία ευνοούνται από την ανάπτυξη, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λπ.

Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται για την «τρύπα» στα έσοδα στο σκέλος του φόρου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών (λόγω της σύνδεσης εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών) και ήδη εξετάζονται τρόποι αντιμετώπισής της. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος θεωρεί βέβαιο ότι το 2017 θα κλείσει με υπέρβαση στον στόχο για το πλεόνασμα και το α’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διανομή του μερίσματος. Αυτή θα είναι άπαξ και δεν θα αφορά σε συντάξεις, αλλά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στις κοινωνικές δαπάνες, στα ληξιπρόθεσμα, σε αναπτυξιακές δαπάνες κ.ά.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζονται παράλληλα για νέες εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους 6 – 7 μήνες, τόσο για άντληση ρευστότητας είτε για τη διαχείριση του χρέους. Μέρος της νέας ρευστότητας θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018. Κατά τους ίδιους παράγοντες, η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι δυαδική («καθαρή» ή μη) αλλά «φάσμα πραγμάτων», με την τελευταία απόφαση του Eurogroup, πάντως, να προϊδεάζει για «καθαρή έξοδο».

Στο υπουργείο Οικονομικών «στοιχηματίζουν» ότι η άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο εφέτος θα είναι «σούπερ» και, παρά την αναμενόμενη χειροτέρευση στο δ’ τρίμηνο, θα επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου κατά 3,1% στο β’ εξάμηνο και κατ’ επέκταση ο στόχος για 1,8% στο σύνολο του έτους.

Ενώ, σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες – που επηρεάζουν και την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ – αναφέρεται ότι 600 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί ήδη σε φορείς, όπως υπουργεία, δήμους και νοσοκομεία, και εφεξής είναι δική τους δουλειά να κινήσουν τους μηχανισμούς εξόφλησης που διαθέτουν.

Σημειώνεται ότι ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου διέψευσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα έθεσαν θέμα μονομερούς ενέργειας της κυβέρνησης στη μείωση από το 24% στο 13% του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια.