Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την έγκαιρη προειδοποίηση και τη δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, στο οποίο έχει ενταχθεί και η .

Μέσω του προγράμματος θα υποστηριχτούν στην Ελλάδα αρχικά 700 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσκολία, θα δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το ΙΜΕ /ΓΣΕΒΕΕ για την έγκαιρη διάγνωση, την αναδιάρθρωση και την παροχή της 2ης ευκαιρίας στους επιχειρηματίες και θα μεταφερθεί η εμπειρία σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας και θα παρασχεθεί η αναγκαία τεχνογνωσία με την δημιουργία Ακαδημίας Εκπαίδευσης Έγκαιρης Προειδοποίησης για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων, μέσω ενός πιστοποιημένου εκπαιδευτικού προγράμματος, που θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που βρίσκονται σε δυσκολία.

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έγκαιρης Προειδοποίησης και 2ης Ευκαιρίας Επιχειρήσεων”, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία COSME και συμμετέχουν δεκαπέντε φορείς (υπουργεία, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Κοινωνικοί Εταίροι και Μη Κερδοσκοπικοί φορείς), από 7 χώρες (Δανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία) στοχεύει να συμβάλει στο κλείσιμο αυτής της ψαλίδας με την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας στις επιχειρήσεις να προβαίνουν εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, ώστε να διασώζονται οι θέσεις εργασίας και να διατηρείται η αξία, και στην υποστήριξη των επιχειρηματιών που αποτυγχάνουν να στέκονται ξανά στα πόδια τους πιο γρήγορα και να κάνουν μια νέα προσπάθεια έχοντας τη σοφία της εμπειρίας.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο στην Ε.Ε. πτωχεύουν 200.000 επιχειρήσεις με απώλεια 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα με ένα ιδιωτικό χρέος πάνω από 200 δισ. ευρώ και καθυστερημένα δάνεια ύψους 110 δισ. ευρώ, κατατάσσεται 23η μεταξύ των κρατών – μελών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών πτώχευσης με διάρκεια 3,5 χρόνια έναντι 2 ετών που είναι ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος, εξαιτίας των θεσμικών και διοικητικών ρυθμίσεων και των μεγάλων καθυστερήσεων στην λειτουργία της δικαιοσύνης. Η ανάκτηση των οφειλών των πιστωτών στην Ελλάδα, μετά από διαδικασίες πτώχευσης, ανέχεται σε 35,6% έναντι 65% στην ΕΕ εξαιτίας της ανυπαρξίας υποστηρικτικών μηχανισμών για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, διαμεσολάβησης καθώς και της στάσης των τραπεζών έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η επίσημη εναρκτήρια ομιλία της ΓΣΕΒΕΕ και του ΕΕΑ που θα αναλάβουν τη διαχείριση του προγράμματος πιλοτικά θα γίνει στις 18 Μαΐου.