Επιστρέφουν οι θεσμοί: 95 προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/09/2017 - 11:00 | Author: Newsroom

Μετά το εορταστικό κλίμα των τελευταίων ημερών επιστροφή από σήμερα στα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στις περίπου επόμενες 100 μέρες, και τους φόβους για νέα μέτρα λόγω ΔΝΤ.

Μετά την αισιοδοξία από την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου, κ. Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, έρχεται από αύριο η προσγείωση στην πραγματικότητα της τρίτης αξιολόγησης με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που, παρότι «σιωπηλά», θα δώσουν τον τόνο της τρίτης αξιολόγησης.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για να απαντήσει στα ερωτήματα των τεχνοκρατών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ σε όλα τα επιμέρους θέματα και, κυρίως, να αποφύγουν το ενδεχόμενο των νέων μέτρων ακόμη και για το 2018. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν μία ακόμη αξιολόγηση ίδια με τις προηγούμενες: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιμείνουν σε περισσότερα διαρθρωτικά θέματα του ελληνικού προγράμματος, ειδικά σε αυτά που έχουν καθυστερήσει και αναβλήθηκαν από την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό από τα 63 προαπαιτούμενα που ζητούσαν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουνίου (με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση θα άρχιζε και θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο), τώρα με προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Δεκέμβριο ζητούν την ολοκλήρωση 95 από τα 113 που απομένουν για να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα.

Προαπαιτούμενα

Σε αυτά περιλαμβάνονται, κατ’ αρχάς, το κοινωνικό πακέτο, η συνέχιση της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου, η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων και η εφαρμογή των αλλαγών στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα:

Η αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων έχει τέσσερα προαπαιτούμενα και είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας και για την Ε.Ε. και για το ΔΝΤ, ειδικά μετά την εφαρμογή από 1/1/2017 του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Οι δύο βασικοί δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο με τα κοινωνικά επιδόματα για την οικογένεια, τη στέγαση, την αναπηρία και τις μεταφορές.

Η συνέχιση του ασφαλιστικού έχει τέσσερα προαπαιτούμενα, με κύριο αυτό που αφορά στον επανυπολογισμό του συνόλου των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η πίεση υπάρχει για να δοθεί καθαρή εικόνα για την προσωπική διαφορά για τις παλιές συντάξεις, οι οποίες έχει προγραμματιστεί ότι θα περικοπούν το 2019. Το ίδιο σημαντικό με το θέμα των συντάξεων είναι η ενοποίηση εισφορών παροχών και υπηρεσιών από το ΕΦΚΑ ως συνέχεια της «εικονικής» ενοποίησης σε έναν οργανισμό που ισχύει από την αρχή του χρόνου.

Στα εργασιακά σε εκκρεμότητα με τρία προαπαιτούμενα βρίσκεται ακόμη το πακέτο των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δυσκολέψει η προκήρυξη απεργιών και να περικοπούν δικαιώματα των συνδικαλιστών. Η απουσία σχετικών διατάξεων στο πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή ήταν άλλη μία πηγή δυσφορίας. Παράλληλα ζητούμενα είναι το θεσμικό πλαίσιο για την αδήλωτη εργασία και την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

Υπερταμείο

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. και άρα και της τρίτης αξιολόγησης με συνολικά δεκαοκτώ προαπαιτούμενα, από τα οποία τέσσερα αφορούν στην ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, πέντε στο Υπερταμείο και τα υπόλοιπα εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις. Βασικό θέμα θα αποτελέσει η λειτουργία του Ταμείου Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας, η οποία αναβάλλεται από τρίμηνο σε τρίμηνο. Πλέον θα πρέπει να στελεχωθεί και το Δ.Σ. της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τις ΔΕΚΟ (στις οποίες θα περιλαμβάνεται τελικά και η ΕΑΒ) και στη συνέχεια το Υπερταμείο να κατανείμει αρμοδιότητες και κανονισμό λειτουργίας με τις υποκείμενες εταιρίες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΕΔΗΣ, ΤΧΣ) και να μεταφερθεί μέρος της δημόσιας περιουσίας υπό τη διαχείρισή του. Μαζί θα πρέπει να προχωρήσει και μια σειρά από διαχειριστικές πράξεις του ΤΑΙΠΕΔ για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Τέλος, το θέμα των «κόκκινων» δανείων παρακολουθείται και από τους τέσσερις επίσημους δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) με το ίδιο ενδιαφέρον. Στην παρούσα φάση η πίεση βρίσκεται στην επιτάχυνση των ρυθμών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή και της λειτουργίας της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο θέμα των τραπεζών και του βάρους των «κόκκινων» δανείων θα δοθεί η μάχη για την αποτροπή της νέας ανακεφαλαιοποίησης που ζητά το ΔΝΤ με παράλληλη επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review). Στο θέμα αυτό η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη και της Ε.Ε. αλλά και της ΕΚΤ.

Στην ατζέντα των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχουν άλλα έξι προαπαιτούμενα που αφορούν στις αλλαγές στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα) και δώδεκα προαπαιτούμενα για την αγορά και τα κλειστά επαγγέλματα, με πιο σημαντικό αυτό που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο μήνα.

«Αγκάθια» από ΔΝΤ: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και «τρύπα» 2,4 δισ. ευρώ

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ έρχονται να υποστηρίξουν τα δύο βασικά αιτήματα του προγράμματος του Ταμείου για την Ελλάδα, τη δημοσιονομική τρύπα ύψους 2,4 δισ. ευρώ που βλέπουν για το 2018 και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ αμφισβητεί με τις προβλέψεις του την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Για το λόγο αυτό ζητά την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 και παράλληλα αναβολή της εφαρμογής των αντίμετρων μετά το 2023, οπότε θα μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες θα είναι ακόμη πιο σκληροί. Στα επιχειρήματά τους θα υπάρχει και αυτό που λέει ότι η καταγραφή των «κόκκινων» δανείων είναι ελλιπής και ότι το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψηλότερο. Στο γεγονός αυτό βασίζουν και τη θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενεργητικό των τραπεζών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία και την περαιτέρω πορεία τους.

eleftherostypos

Loading...
  • europalso

    ideascentral