Περίπλοκη παραμένει η λύση του «γόρδιου δεσμού» του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης. Οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν αύριο, με σκοπό την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας. Στη συνέχεια θα πρέπει τα συμφωνηθέντα να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, αλλά και να εγκριθούν από το Eurogroup, ιδανικά στη συνεδρίαση της 22άς Μαΐου.

Όλα τα παραπάνω παίρνουν το δρόμο τους, την ώρα που η αντιπαράθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ζητήματα της διευθέτησης του χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, παραμένει, χωρίς να αποκλείεται τα δύο «καυτά» ζητήματα να παραπεμφθούν για τον Ιούνιο και να επιδιωχθεί τότε μία συνολική συμφωνία.

Το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει συνάψει μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους (MOU) και μία με το Ταμείο, το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. Το περιεχόμενο της δεύτερης συμφωνίας επεξεργάζονται ήδη οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ(MEFP).

Πριν από αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δανειστών, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το πέρας της Εαρινής Συνόδου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών βρισκόταν σε εξέλιξη, με το ΔΝΤ να έχει ήδη στείλει το προσχέδιό του προς τις Βρυξέλλες στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει στην τεχνική συμφωνία. Δηλαδή, η κυβέρνηση να δεχτεί μια σειρά από προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσει σε συγκεκριμένο τρόπο, να πάρουν την έγκριση από την Κομισιόν και από το ΔΝΤ και στη συνέχεια να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Αν τα μέτρα ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπως είναι το χρονοδιάγραμμα, τότε θα πρέπει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Κι εδώ ακριβώς είναι που έρχονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς υπάρχει η μόνιμη διαφωνία μεταξύ των δανειστών.

Στις συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για το χρέος και τα πλεονάσματα, όπως επιβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1.

«Δουλεύουμε μαζί (με το ΔΝΤ) για να φτάσουμε στα ίδια νούμερα. Οιθεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο, γιατί, στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να καταλήξουμε σε τεχνική συμφωνία και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, Θανάση Τσίτσα.

Όπως μεταφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με γνώση των συνομιλιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε με διάθεση εξεύρεσης λύσης τις προσεχείς εβδομάδες, για να μην κυριαρχήσει το ελληνική ζήτημα στην γερμανική προεκλογική ατζέντα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που επιμένει για χαμηλά πλεονάσματα και διευθέτηση του χρέους, ερωτηθείσα από τον ΑΝΤ1 αντί δηλώσεων, αρκέστηκε να καλημερίσει …στα ελληνικά!

Υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών, σχολίασε, «νομίζω ότι είναι εφικτό να επέλθει η συνολική συμφωνία στο Eurogroup, αλλά μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα. Το άγχος της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι ο χρόνος “είναι χρήμα” και μέρος του προβλήματος, το συμμερίζονται όλοι οι εταίροι. Όλοι πια είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης. Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά αυτές πρέπει να λυθούν με αμοιβαίους συμβιβασμούς».

Ο «κάβος» των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στην ίδια συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να αποφασιστεί και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, για μετά τη λήξη του προγράμματος. Η απόφαση για τα πλεονάσματα έχει ατύπως ληφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και αφορά σε στόχους ύψους 3,5% για περίπου πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος.

Αν το Ταμείο αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει η απόφαση για την εκταμίευση να εγκριθεί από μια σειρά ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, ώστε να δοθεί στην Αθήνα η δόση των πάνω από 6 δισ. ευρώ που λήγει στις 19 Ιουλίου.