Επιστρέφουν οι δανειστές με σκληρές απαιτήσεις για νέα μέτρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/11/2016 - 08:21 | Author: Newsroom

Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης, στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης σήμερα.

Τις συζητήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο θα απασχολήσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία, ενώ οι επίσημες διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, με την άφιξη του κουαρτέτου.

Τότε θα εκδηλωθούν και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αναμένεται να είναι σκληρές.

Ο διχασμός ανάμεσα στους συνομιλητές είναι σχεδόν δεδομένος, ωστόσο στόχος παραμένει η τεχνική συμφωνία μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ η οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Σύγκλιση σημειώνεται στο ζήτημα του χρέους, αλλά όχι και στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, στα πλαίσια της β’ αξιολόγησης.

Οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου δεν έχουν γεφυρωθεί, με το ΔΝΤ να δέχεται να χρησιμοποιήσει την αναμενόμενη τον επόμενο μήνα έκθεση βιωσιμότητάς του, ενώ το ίδιο διάστημα θα εκπονήσει σχέδιο μέτρων, τα οποία θα συμφωνηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, συνεχίζει να επιμένει στην προς τα κάτω αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι, το πρόγραμμα δεν βγαίνει αν δεν μειωθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το Ταμείο εξακολουθεί να διαφωνεί στη φύση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται ως τώρα, μέτρα τα οποία η ευρωπαϊκή πλευρά έρχεται να πιέσει να εφαρμοστούν.

Τα «καυτά» ζητήματα

Εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο είναι οι απαιτήσεις των δανειστών στον τομέα των εργασιακών.

Στα δημοσιονομικά, εκφράστηκε αντίρρηση από την αξιολόγηση του Οκτωβρίου ακόμη, κυρίως για το αν θα καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει την καλή πορεία των εσόδων για δεύτερο χρόνο.

Έμφαση δόθηκε κυρίως στην ολοκλήρωση της δημιουργίας και την ενεργοποίηση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στην προώθησης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Δέχονται, επίσης, ως συγκυριακές τις αποκλίσεις που εμφανίζονται ως τώρα, αναφορικά με την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από συνταξιοδοτικές δαπάνες, λόγω των πρόσφατων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο.

Το ΔΝΤ έχει κάνει στροφή στο θέμα του χρέους, δια του εκπροσώπου του, μπαίνοντας σε τροχιά ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν φαίνεται να έχει υποχωρήσει στα μέτρα που ζητά ωστόσο, παρά την αποδοχή της ευρωπαϊκής λύσης για παραμετροποίηση καταρχήν και υλοποίηση των μέτρων για το χρέος από το 2018 και μετά.

Θα ζητηθεί, τις επόμενες μέρες, και πάλι η μείωση του αφορολόγητου, ώστε να διευρυνθεί περαιτέρω η φορολογική βάση, περικοπές στις συντάξεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του 11% του ΑΕΠ το οποίο συνεχίζει να εμφανίζει το ασφαλιστικό και κινητικότητα στο Δημόσιο.

Στα εργασιακά ζητεί τολμηρές αλλαγές με βάση την αρχική ατζέντα του προγράμματος, όπως απελευθέρωση απολύσεων και επανεξέταση του κατώτατου μισθού, επαναφορά της ανταπεργίας και ριζικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral