Υπέρ της περικοπής των συντάξεων το 2019, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης πως πρόκειται για αχρείαστο δημοσιονομικό μέτρο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα στείλει σινιάλο στους επενδυτές πως η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της και παραμένει πιστή στις μεταρρυθμίσεις.

Φάνηκε μάλιστα να αποσυνδέει το θέμα των συντάξεων από την μονοδιάστατη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ουσιαστικά αρνούμενος το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ότι εφόσον επιτυγχάνεται πρωτόγεννες πλεόνασμα 3,5% δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Επισήμανε ότι η περικοπή των συντάξεων θα διευρύνει την κοινωνική πολιτική της Ελλάδας πέρα από τον στενό κύκλο των συνταξιούχων, καθώς θα δώσει δημοσιονομικό χώρο για αύξηση των «χαμηλών δαπανών πρόνοιας υπέρ άλλων ηλικιακών ομάδων, οι οποίες έχουν επίσης ανάγκες.

Υπενθύμισε δε ότι δεν πρόκειται για καινούργιο μέτρο, καθώς έχει συμφωνηθεί από το 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται έως τώρα στην ίδια γραμμή με το ΔΝΤ, με τον πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να διαμηνύει ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

Οι θεσμοί πάντως έχουν παραπέμψει την επανεξέταση του ζητήματος για το δίμηνο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, όταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 και τα τεχνικά κλιμάκια θα εκπονήσουν την πρώτη μετα-Μνημονιακή ανάλυσή για τα δημοσιονομικά.

Ορίζοντας για τις όποιες αποφάσεις φαίνεται να είναι το Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου.