ΕΝΦΙΑ: Πριεμιέρα 29 Αυγούστου, ποιοι δικαιούνται έκπτωση και απαλλαγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/08/2016 - 16:37 | Author: Newsroom

Πριεμιέρα αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο ΤΑΧΙΣ.Προκειμένου οι φορολογούμενοι να πληροφορηθούν το ποσό της δόσης αλλά και για να εκτυπώσουν την ταυτότητα οφειλής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει αφού εισέλθουν με τους προσωπικούς τους κωδικούς στο taxisnet (www.gsis.gr) να επιλέξουν την εφαρμογή του περιουσιολογίου.

Αμέσως μετά θα επιλέξουν το έτος 2016 και εν συνεχεία θα πατήσουν «εκτύπωση εκκαθαριστικού».

Ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καταβάλλεται σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται το ποσό της κάθε δόσης, καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό) στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως αναφέρει η Καθημερινή, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έως τώρα εκκαθάρισης του φόρου, με τις επιβαρύνσεις να ξεκινούν από το 1 λεπτό και να ξεπερνούν τα 50 ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις.

Συνολικά, το ποσό που έχει βεβαιωθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων ξεπερνάει τα 3,2 δισ. ευρώ, με το εισπράξιμο ποσό να ανέρχεται στα 2,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.

• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.

• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση και απαλλαγή

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Έκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να συντρέχουν σωρευτικά τα εξής:

• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

• Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

• Έκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.

• Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

«Καυτός» φορολογικά μήνας ο Σεπτέμβριος

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι μέσα στο Σεπτέμβριο θα κληθούν να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση από τις τρεις δόσεις του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η πρώτη πληρώθηκε στο τέλος Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι συνολικά θα κληθούν να πληρώσουν λογαριασμό ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ μέσω των νέων εκκαθαριστικών.

Αναλυτικά, οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν:

φόρο εισοδήματος
ειδική εισφορά αλληλεγγύης
τέλος επιτηδεύματος
φόρο πολυτελούς διαβίωσης
Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
τέλος σταθερής τηλεφωνίας
αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο
αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ
αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού
αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
νέα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. για το έτος 2017

Loading...
  • europalso

    ideascentral