ΕΝΦΙΑ 2016: Ποιοί θα δουν αυξήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/07/2016 - 23:42 | Author: Newsroom

Ένα ισχυρότατο… σοκ αναμένεται να υποστούν σε λίγες ημέρες περισσότεροι από 1.600.000 φορολογούμενοι, όταν θα δουν αναρτημένα στους λογαριασμούς στους στο TAXISnet, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, για τον τα ποσά φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν, θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση τόσο με το 2014, όσο και το 2015. Κι αυτό διότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε ρυθμίσεις με τις οποίες αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου και του .

Επίσης μειώνεται το αφορολόγητο του συμπληρωματικού , καθώς και καταργούνται πολλές διατάξεις που προέβλεπαν απαλλαγές από τη επιβολή του.

Τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο θα υποστούν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και λοιποί φορολογούμενοι που είναι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων, αφού τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη φορά στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Η προσθήκη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αυτών (οι οποίες δεν μειώθηκαν καθόλου) στη συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των συγκεκριμένων φορολογουμένων, σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος το όριο συνολικής αξίας ακινήτων πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μειώθηκε από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ και ότι οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, θα έχει την εξής συνέπεια: Άλλοι εξ αυτών να κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και άλλοι να υποχρεωθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί (σ.σ. το άθροισμα του κύριου και του συμπληρωματικού) θα είναι σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Σε περισσότερο γενικά πλαίσια, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 700.000 φορολογούμενοι των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1/1/2016 ήταν μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν με τον νέο, σημαντικά αυξημένο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Αντιμέτωποι με τις αυξήσεις στον καταβλητέο ΕΝΦΙΑ του 2016 θα βρεθούν επίσης περισσότεροι από 900.000 ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, αφού φέτος για πρώτη φορά δεν θα ισχύσει για τα ακίνητα αυτά η έκπτωση 20% στον αναλογούντα κύριο και συμπληρωματικό φόρο.

Ελεύθερος Τύπος

Loading...
  • europalso

    ideascentral