Η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το ελληνικό πρόγραμμα. Στην κρίσιμη συνεδρίαση θα συζητηθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία συντάχθηκε από την ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και φέρει την έγκριση του Πολ Τόμσεν. Στη συνεδρίαση θα καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι αντιπρόσωποι και έχει μεγάλη σημασία η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροσώπου, καθώς για πρώτη φορά θα αποκαλυφθεί η θέση της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Η έκθεση περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία διαπιστώνει ότι το χρέος παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο παρά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίσθηκαν τον Δεκέμβρη. Σημειώνεται ότι θα παραμείνει μη βιώσιμο ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και παράλληλα παρατίθεται ένας κεντρικός «πυρήνας» μέτρων και προτάσεων, προκειμένου-σύμφωνα με την ομάδα Βελκουλέσκου- να ανατραπεί μακροπρόθεσμα η ισχύουσα κατάσταση. Σημείο αναφοράς αποτελεί η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο φορολογικό σύστημα, εκεί όπου το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου, ενώ για τις τράπεζες εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 10 δισ.ευρώ, μετά το 2018.

Στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του Ταμείου, όπου θα συζητηθεί η έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου), συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που δεν έχει αντικατασταθεί από πρόσωπο της επιλογής Τραμπ, δεν αναμένεται να αλλάξει τη γνωστή ως τώρα γραμμή πλεύσης των Αμερικανών.

Άλλωστε, στην παρούσα φάση δεν συζητείται η έγκριση ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα, κάτι που θα γίνει (αν γίνει…) μόνο όταν φθάσει στο εκτελεστικό συμβούλιο σχετική εισήγηση από τον διευθυντή του Ταμείου για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν.

Αυτό όμως που περιμένουν όλοι στη συνεδρίαση του ΔΝΤ είναι η θέση της κυβέρνησης Τραμπ. Ήδη ορισμένες θέσεις που εκφράζονται δημόσια προκαλούν πολλά ερωτηματικά.

Ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Τεντ Μάλοχ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ. «Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος των Ελλήνων, αλλά πιστεύω πως από την οπτική γωνία ενός οικονομολόγου, υπάρχουν ισχυροί λόγοι για να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ», ανέφερε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ εξαπολύει επίθεση κατά της Ευρωζώνης. Πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο BBC είχε δηλώσει πως «θα πόνταρε στην κατάρρευση του ευρώ μέχρι το 2018».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, παρότι είναι έτοιμη να κάνει υποχωρήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το αφορολόγητο όριο, ώστε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, επιμένει ότι δεν μπορεί να φθάσει σε μια συμφωνία μόνο με συμβιβασμούς που θα αφορούν τις δικές της υποχρεώσεις, χωρίς να υπάρξει μια συνολική λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να είναι εξαιρετικά τολμηρά (περίοδος χάριτος ως το 2040 κ.α.).

«Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα», είναι η σταθερή διαπραγματευτική γραμμή, που αναμένεται να δοκιμασθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, την Πέμπτη, όπου θα εξετασθεί αν υπάρχει έδαφος για μια αρχική συμφωνία, ώστε να επανέλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών.

Στη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ «θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου στο εγγύς μέλλον» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει το «να μπούμε σε μια διαδικασία μακράς διαπραγμάτευσης».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ» δηλώνει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Αυγή».

«Ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews .