Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,2% του ΑΕΠ εφέτος και 2,7% το 2018 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στην έκθεση υπογραμμίζεται εμφατικά πως το δυνητικό ΑΕΠ (potential output) της Ελλάδας, ήτοι η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας για μακροχρόνια, βιώσιμη και χωρίς πληθωρισμό οικονομική μεγέθυνση παραμένει πολύ χαμηλή.
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει πως παρά τη βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου μεσοπρόθεσμα, ήτοι από το 2022 και μετά, οι προοπτικές της χώρας δεν είναι παρά συγκρατημένες.
Αυτό είναι εν πολλοίς αναμενόμενο, δεδομένου ότι η αποεπένδυση της περιόδου 2009-2015, η συνεπακόλουθη απώλεια φυσικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την εκτεταμένη ανεργία, την απαξίωση του εργατικού δυναμικού και τη μετανάστευση στο εξωτερικό του πιο μορφωμένου και δυναμικού κομματιού του πληθυσμού, έχουν συμβάλλει στη μείωση του δυνητικού προϊόντος και στην εξάλειψη σημαντικού μέρους του πλεονάσματος παραγωγικής δυναμικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείς κατά την παρουσίαση της έκθεσης από την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ είπε πως το Ταμειό πιστεύει ότι σε κάποιο βαθμό η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη και πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις
Πιο αναλυτικά σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει τον προηγούμενο Οκτώβριο και προέβλεπαν πως το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,8% του ΑΕΠ. Πλέον το ΔΝΤ εκτιμά πως την οικονομική στασιμότητα του 2016 (μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ) θα διαδεχθεί ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ εφέτος η οποία θα επιταχυνθεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018. Ωστόσο, το Ταμείο εκτιμά πως θα επέλθει «αποθέρμανση» της οικονομίας έως το 2022 με αποτέλεσμα η ανάπτυξη το εν λόγω έτος να είναι μόλις 1% του ΑΕΠ.
Σε σχέση με τη μεταβολή των τιμών το ΔΝΤ εκτιμά πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες (0% πληθωρισμό) και εφέτος η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πληθωρισμό 1,3% για πρώτη φορά μετά το 2012. Εν πολλοίς πάντως αυτό σχετίζεται με τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις ανατιμήσεις λόγω φόρων. Για το 2018 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 1,4% του ΑΕΠ, ενώ κατά τις εκτιμήσεις του Ταμείου ο τιμάριθμος θα ανέλθει στα επίπεδα του 1,7% του ΑΕΠ το 2022.

Σε σχέση με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ εκτιμά πως το 2016 αυτό εμφάνισε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιορισθεί στο 0,3% του ΑΕΠ εφέτος και θα ισοσκελιστεί το 2018, ώστε το 2022 να περάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή αντανακλά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως ως απότοκο της συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης.
Για τα επίπεδα της ανεργίας στην Ελλάδα το ΔΝΤ αναμένει πως θα υποχωρήσουν από το 23,8% το 2016, στο 21,9% το 2017 και στο 21% το 2018. Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 21% σε μέσα επίπεδα ήταν το 2011.
Η έκθεσή του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές δεν αναφέρεται αναλυτικά στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος για τα έτη 2016,2017 και 2018, τα οποία αναμένονται να δοθούν αύριο Τετάρτη στη δημοσιότητα από το Ταμείο στα πλαίσια της έκθεσης Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor). Ωστόσο στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται πως «οι εκτιμήσεις για το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδος για το 2016 βασίζονται στα προκαταρκτικά στοιχεία που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών από τις 15 Φεβρουαρίου και μπορούν να αλλάξουν στις 21 Απριλίου όταν και θα καταστούν διαθέσιμα τα δεδομένα σε δεδουλευμένη βάση (ESA 2010)». Αυτό σημαίνει πως για το 2016 το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τα ελληνικά στοιχεία που τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ.
Για τις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές προβλέψεις για την Ελλάδα το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως αυτές αντικατοπτρίζουν τις εκτιμήσεις του προσωπικού του ΔΝΤ και τελούν υπό την προϋπόθεση της «πλήρους εφαρμογής» της δέσμης μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που προβλέπει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).