Έως και 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετα-Μνημονιακή βοήθεια ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες σε βάθος διετίας, όπως δήλωσε ανώτερος γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Η βοήθεια θα προέλθει από τα κεφάλαια που θα απομείνουν αναξιοποίητα μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Στην πράξη, όπως αναφέρει το Reuters, η επιπρόσθετη βοήθεια θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες της για 18 έως 24 μήνες μετά την λήξη του προγράμματος, δίχως να χρειαστεί να βγει στις αγορές. Συνιστά δηλαδή ένα επιπλέον δημοσιονομικό «μαξιλάρι», πέραν των 19 δισεκ. που ετοιμάζει η ίδια η Αθήνα.

Η υπόθεση φαίνεται πως συνδέεται άμεσα με τις συζητήσεις για το χρέος, καθώς η βοήθεια θα ενισχύσει την δυνατότητα της Αθήνας να διαχειριστεί τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της ακόμα κι αν η ελάφρυνση του χρέους αποδειχτεί ρηχή.

Ο γερμανός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε ευθέως στις διαπραγματεύσεις για ρύθμιση του χρέους, που θα κορυφωθούν στο Eurogroup της Πέμπτης, όμως επιβεβαίωσε ότι και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ συμφωνούν πλέον ότι η βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ, δεν θεωρείται πλέον απαραίτητη.

Το ΔΝΤ είναι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους, όμως έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα εκταμιεύσει το 1,6 δισεκ. ευρώ προτού οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν για μέτρα που θα διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των οφειλών της Αθήνας.

Εάν το Eurogroup επιλέξει την λύση της επιπρόσθετης βοήθειας για την Ελλάδα, η διάθεση των χρημάτων θα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής κάτω Βουλής, ανέφερε ο αξιωματούχος στο Reuters. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ.