Έξοδος στις αγορές: Τα νέα δεδομένα, οι αριθμοί και τα επόμενα βήματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/07/2017 - 09:38 | Author: Newsroom

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι για την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ’ ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι», τονίζοντας: «Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές».

Ακόμη, ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, «που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία», ενώ στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι διαψεύδονται.

Παπαδημητρίου: Επιτυχημένη, στοχευμένη και στρατηγικά δομημένη η έξοδος

«Μπορούμε να είμαστε ευτυχείς με το αποτέλεσμα», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένη, στοχευμένη και στρατηγικά δομημένη την έξοδο στις αγορές.

Οι αριθμοί

Το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές, όπως σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι «σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

Έγιναν πάνω από 200 προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ ενώ το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ.

Επίθεση από την αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «τεράστιες θυσίες για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014» επισημαίνοντας ότι «η χώρα, μετά από 3 χρόνια, βγήκε και πάλι στις αγορές, άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014, μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ σήμερα “νέο χρήμα” είναι περίπου το μισό».

«Όταν δεν επιτίθενται στους θεσμούς, επιτίθενται στη νοημοσύνη μας», ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνοντας πώς «οι συνθήκες διεθνώς είναι σήμερα πολύ καλύτερες από ό,τι πριν 3 χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αντίστοιχα επιτόκια 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας που από το 3,5% το 2014 αποκλιμακώθηκαν στο 1,3% σήμερα. Με αυτό το ασφαλές κριτήριο φαίνεται καθαρά ότι δεν έχουμε επανέλθει ακόμα στο κεκτημένο του 2014 που λοιδορούσε ο κ. Τσίπρας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «Άλλοι δανείζονται με επιτόκιο 1% και εμείς με πάνω από 4% πανηγυρίζουμε».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».

Για «δώρο στην εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπία», έκανε λόγο ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral