Στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκεται η πρόταση που υπέβαλαν οι τράπεζες -και η οποία βασίστηκε στις προτάσεις της PriceWaterCoopers- για το μοντέλο ρύθμισης για όσους έχουν συνολικά χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ και επιδιώκουν ένταξη στον . Πρόκειται για την κατηγορία οφειλών για την οποία οι δανειστές αντέδρασαν στην αυτοματοποιημένη και απλή ρύθμιση και εδώ και μήνες ζητούν την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η πρόταση της PwC, αφού υπέστη ορισμένες αλλαγές από την πλευρά των τραπεζών και περιήλθε σε γνώση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στα χέρια των δανειστών και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις -στην Αθήνα- με τους εκπροσώπους της την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπει την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και από τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών, η οποία (σ.σ. μελέτη) στηρίζεται σε 3 βασικά υποχρεωτικά κριτήρια:

1) Επιλεξιμότητα: Ο ενδιαφερόμενος (επιχείρηση/ελεύθερος επαγγελματίας) που οφείλει σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από 20.000 έως 50.000 ευρώ και επιδιώκει να ενταχθεί στη ρύθμιση του εξωδικαστικού για να κριθεί επιλέξιμος πρέπει: Τουλάχιστον μία από τις τελευταίες τρεις οικονομικές χρήσεις (2014, 2015, 2016) να έχει κέρδη (θετικό EBITDA).

2) Βιωσιμότητα: Η προς ένταξη επιχείρηση οφείλει να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη όπως επιτάσσει ο νόμος της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, το κριτήριο για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης είναι η επίτευξη κερδοφορίας (προ φόρων κέρδη) σε μία από τις τελευταίες οικονομικές χρήσεις (2015, 2016) ή τουλάχιστον στην τελευταία (2016). Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι το θέμα τελεί υπό διαπραγμάτευση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα, κατά τις επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας στο Χίλτον.

3) Δυνατότητα αποπληρωμής: Η επιχείρηση, εφόσον περάσει το τεστ των δύο παραπάνω κριτηρίων, πρέπει να δώσει στοιχεία για το σύνολο των εξόδων της, έτσι ώστε να βρεθεί η εξατομικευμένη λύση/ρύθμιση και το ποσό που θα δίνει σε μηνιαία βάση για την αποπληρωμή των οφειλών της.

Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και το ζήτημα επιλυθεί, τότε το 70% των βιώσιμων επιχειρήσεων με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού.