Διπλό «μπόνους» στις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων και λοιπών οφειλών, τόσο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών, δίνει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Tο διπλό κίνητρο θα καθοριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ξεκινήσουν αναδιαρθρώσεις και να σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες.
Το πρώτο κίνητρο αφορά στην «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που θα υπογράψουν «κουρέματα» οφειλών, «πάγωμα» δανείων ή ακόμη και «λουκέτα», όπου δεν υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση που περιμένει όλη η αγορά θα ενταχθεί τελικά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα έρθει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Η ρύθμιση θα προβλέπει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών ή όποιων άλλων θα προχωρούν σε συμφωνίες με τους οφειλέτες και θα προβαίνουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα μπορούν να διωχθούν και θα λυθούν τα χέρια τους, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο είναι ότι φοβούνται να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Όπως λένε στελέχη του Δημοσίου που ασχολούνται με τις ρυθμίσεις δανείων και λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει χιλιάδες ρυθμίσεις και ‘κουρέματα’ συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ, αλλά κανείς δεν κατηγόρησε τους τραπεζίτες. Πλέον είναι απαραίτητη και η νομική προστασία ώστε να γίνουν ρυθμίσεις και σε μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους. Γι’ αυτές τις μεγάλες υποθέσεις είναι απαραίτηση η συγκεκριμένη διαδικασία».
Για χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή σε εφορία και ταμεία, προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 120 δόσεις
Όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, νομική «ασπίδα» δε σημαίνει και ασυδοσία. Θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μη γίνονται αυθαίρετες ρυθμίσεις οφειλών και να μην είναι δυνατή η παρέμβαση κανενός υπέρ του επιχειρηματία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους νομικούς που διαθέτει, ο ειδικός συντονιστής – εκκαθαριστής που θα ορίζεται καθώς και όλη η διαδικασία με τα «πτωχοδικεία», τους εξωτερικούς μεσολαβητές και τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θα συμφωνούνται δεν θα επιτρέπουν «χαριστικές» ρυθμίσεις σε κανέναν.
Πάντως, η νομική προστασία των στελεχών έχει καθυστερήσει δραματικά, με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αιτήσεις στους τραπεζίτες για αναδιάρθρωση, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η αγορά ζητά επιμόνως να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης τουλάχιστον 400 χιλιάδων επιχειρήσεων.
Η δεύτερη ευεργετική διάταξη είναι άγνωστη στους περισσότερους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο στις τράπεζες να σπεύσουν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρώνονται. Οποια από τις τράπεζες σπεύσει να δώσει νέα «ανάσα» ρευστότητας θα έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των οφειλών μιας επιχείρησης κάθε μήνα.
Δηλαδή, αν μια εταιρεία προχωρεί σε ρύθμιση δανείων και οφειλών, αφού κρίνεται βιώσιμη, θα ζητά ρευστότητα από τις τράπεζες. Οποια από αυτές «τρέξει» νέο πρόγραμμα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους κάθε μήνα θα βρίσκεται πρώτη στη λίστα των οφειλετών της εν λόγω επιχείρησης και θα πληρώνεται άμεσα από το ποσό που θα βγάζει η εταιρεία κάθε μήνα για την εξόφληση των χρεών. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κίνητρο αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα σπεύσουν να δώσουν δάνεια στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να αυξήσουν τη ρευστότητα από την οποία στηρίζεται η πραγματική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι από τις 400 και πλέον χιλιάδες «κόκκινες» επιχειρήσεις, ένα ποσοστό κοντά στο 70% είναι βιώσιμες αλλά «πνίγονται» από δάνεια και χρέη σε εφορία και ταμεία. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 17%. Το υπόλοιπο 13% – 15% εκτιμάται ότι δεν είναι βιώσιμο και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε «λουκέτο». Οι βιώσιμοι επιχειρηματίες, λοιπόν, με μια γενναία αναδιάρθρωση η οποία θα περιλαμβάνει και «κουρέματα» αλλά και μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής κ.λπ. θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να διατηρήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Ανάσα» στην αγορά από την τελευταία ευκαιρία
Aπό τις 400 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 300 χιλιάδες είναι μικρές
Μια άλλη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δίνει «ανάσα» σε χιλιάδες εταιρείες. Πρόκειται για την πρόβλεψη ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οι υπερχρεωμένοι με την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε μια και μόνο χρήση την τελευταία τριετία. Πρόκειται για εξαιρετικά βελτιωμένη πρόταση σε σχέση με αυτή που προέβλεπε ότι η προϋπόθεση ένταξης είναι να έχει μια εταιρεία μία τουλάχιστον κερδοφόρα χρήση στην τριετία. Η οικονομική κρίση έχει καταστήσει ανέφικτο στις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες έστω και μία φορά, και αν ίσχυε αυτό θα τις απέκλειε από την ένταξή τους στον μηχανισμό. Παράλληλα, επιτυχία θεωρείται το γεγονός ότι υποχώρησε το «κατώφλι» των οφειλών για ένταξη. Από την αρχική πρόταση για 100.000 ευρώ, έπεσε στις 50.000 και πλέον θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις (πλην ελεύθερων επαγγελματιών) που έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.

Για χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή σε εφορία και ταμεία (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ΦΠΑ και εισφορές) προβλέπεται η δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 120 δόσεις, δηλαδή σε διάστημα 10 ετών με ελάχιστη οφειλή τα 50 ευρώ. Για τα δάνεια σε καθυστέρηση θα υπάρχει ξεχωριστή διαπραγμάτευση με τις τράπεζες και θα αποφασίζονται σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και διαγραφές κεφαλαίου ή μακρά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με μικρότερη δόση. Βεβαίως θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου με τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη θα δίνεται το ακίνητο που συνδέεται με δάνειο στην τράπεζα έναντι μηνιαίας πληρωμής προσυμφωνημένου τιμήματος και δυνατότητα αγοράς όποτε ο οφειλέτης το επιθυμεί.
Σε κάθε περίπτωση, οφειλέτης (φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση) που έχει πολλαπλά χρέη, θα μπορεί να τα εντάξει σε μια ενιαία ρύθμιση και να πληρώνει συγκεκριμένη μηνιαία δόση ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει. Αν η τράπεζα επαναχορηγεί δάνειο στον δανειολήπτη επειδή πιστεύει στις δυνατότητές του, τότε θα πληρώνεται πρώτη κάθε μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 400 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα ενταχθούν τα επόμενα χρόνια στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 300 χιλιάδες είναι μικρές και οι 100 χιλιάδες μεσαίου μεγέθους και άνω. Οι 3.000 από αυτές ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων εταιρειών.