2017:Το πρόγραμμα εξ΄ οικονόμηση κατ’ οίκον πρόκειται για ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα προέβλεπε τρείς κατηγορίες με βάση τα εισοδήματα του ωφελούμενου, όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Το σχέδιο που ετοιμάζει το για το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές ως προς τα χρηματικά όρια και τα ποσοστά επιδότησης, αλλά και τις διαδικασίες ένταξης και εγκρίσεων.

Συγκεκριμμένα

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών θα είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί για 15.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μικρότερο σπίτι, πχ 40 τμ με το υφιστάμενο πρόγραμμα θα μπορούσε να ενισχυθεί μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ τώρα 40τμ Χ 250 ευρώ/τμ =10.000 ευρώ, δηλ με 5.000 ευρώ λιγότερα.

Τα ποσοστά θα φτάνουν έως και 70% και θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή όσο πιο χαμηλό είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό επιδότησης. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των προστατευόμενων μελών, συγκεκριμμένα προσαύξηση κατα 5% ανα μέλος. Δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης.

Τα νέα όρια πλέον διαμορφώνονται ως εξής:
⦁ Για ατομικό εισόδημα έως10.000 ευρώκαι γιαοικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ με ποσοστό επιδότησης 60%

⦁ Για ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως15.000 ευρώκαι για οικογενειακό εισόδημα από 20.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 50%.

⦁ Για ατομικό εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 25.000 ευρώ και μέχρι 30.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 40%.

⦁ Για ατομικό εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 30.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 35%.

⦁ Για ατομικό εισόδημα από 25.000 ευρώ έως30.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 30%.

⦁ Για ατομικό εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ και για οικογενειακό εισόδημα από 35.000 ευρώ και μέχρι 40.000 ευρώ σε ποσοστό επιδότησης 25%.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι ωφελούμενοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις 40.000 κατοικίες.Η δε διαδικασία της αίτησης θα γίνεται πλέον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται και η παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών. Επομένως θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι σε ετοιμότητα, ώστε μόλις ανοίξει το σύστημα να καταθέσει την αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να εξετασθεί γρήγορα και να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων. Σε αντίθεση με το παλιότερο πρόγραμμα στο Νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» δεν θα είναι υποχρεωτική η δανειοδότηση από τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους χρήματα, ώστε σε συνδυασμό με την επιχορήγηση να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών. Επισημαίνεται ότι θα υπάρχει δυνατότητα για μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο, με εξαίρεση την περίπτωση αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών πολυκατοικίας.

Στην ημερίδα που έγινε χθές 9 Απριλίου στο MetropolitanExpo, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ενεργειακών Επιθεωρητών κος Κωνσταντίνος Λάσκος αφού παρουσίασε θέματα που ενδιαφέρουν μηχανικούς και ιδιώτες για εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, επεσήμανε οτι σκέψεις του ΥΠΕΚΑ είναι να θέσει ως απαιτητή προυπόθεση λόγω σχετικών δεσμεύσεων απο την Ε.Ε να ενταχθεί στην 3η κατηγορία επιδότησης(>25.00 ευρώ) ένα ακίνητο μόνο και εφόσον,μετά τις ενεργειακές επεμβάσεις καταταχθεί τουλάχιστον στην ‘’Β’’ ενεργειακή κλάση.

Επιπλέον ο εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου κος Χριστοδουλίδης Μιχάλης έθεσε και θέματα που θα προκύψουν με την ενεργειακή αναβάθμιση κελύφους ενός διαμερίσματος μιας πολυκατοικίας σε σχέση με τα ενεργειακά ωφέλη που θα έχουν και τα υπόλοιπα διαμερίσματα. Στην περίπτωση αυτή το εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, θα απαιτεί λιγότερη ενέργεια για να θερμανθεί, αλλά η συνεισφορά στις δαπάνες θέρμανσης του εν λόγω διαμερίσματος δεν θα πρέπει να συνεχίζει να είναι η ίδια, πράγμα που σημαίνει οτι πρέπει να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση για την επικαιροποίηση του υφιστάμενου πίνακα χιλιοστών θέρμανσης.

Αν τελικά επικρατήσει αυτή η αλλαγή (και ειδικά αν εφαρμοστεί στα χαμηλότερα εισοδήματα) θα είναι καθοριστική για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο «εξοικονομώ» μιας και θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός της κάθε παρέμβασης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή ενεργειακή κλάση (σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ είναι πάνω απο το 70% ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε πολλούς από τους ενδιαφερόμενους που βασίζονται στις προϋποθέσεις του παλαιού προγράμματος (δηλαδή την κατ’ ελάχιστον αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση), από το να υποβάλουν αίτηση. Στα θετικά του νέου προγράμματος πάντως προσμετράται η δυνατότητα χρήσης ιδίων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση των παρεμβάσεων.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, είχε προγραμματιστεί να γίνει η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μέσω του οποίου θα διέθεταν κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από το  ενώ εκτιμάται να κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Ετσι σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι μέσω του προγράμματος θα ωφεληθούν κοντά στις 40.000 κατοικίες, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης αναμένεται να αγγίξει το 70%, ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρθηκε η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο σχετικά με το οριστικό περιεχόμενο του νέου «», όσο και με την οριστική ημερομηνία έναρξής του, σε συνδυασμό με τον πολυαναμενόμενο νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης των Κτηρίων και φυσικά, ορόσημο της έναρξης θα είναι το κλείσιμο της β αξιολόγησης.

Χριστοδουλίδης Μιχάλης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός-Ενεργειακός Επιθεωρητής.