Ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, ενώ πληροφορίες επιμένουν ότι θα υπάρξουν και νέες ανατροπές με την κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του () το Οργανόγραμμα του νέου φορέα που τυπικά αλλά και ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι έτοιμο πριν από την έναρξη της λειτουργίας του. Στην τελική του μορφή, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του θα είναι μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η αρμόδια διεύθυνση του νέου υπερταμείου σχεδιάζει το πλάνο μετάβασης από το υφιστάμενο στο νέο οργανωτικό σχήμα του φορέα. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως η διοίκηση εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων – ανεξαρτήτως του επαγγέλματός τους – στον τόπο κατοικίας τους ή στον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Είναι ενδεικτικό, ότι συνολικά ο ενιαίος φορέας χορηγεί συντάξεις σε 2.805.000 συνταξιούχους και ασφαλίζει, περίπου, 3.300.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων 1.915.000 είναι μισθωτοί και οι υπόλοιποι 1.385.000 είναι μη μισθωτοί. Η περιουσία του ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ έχει στην κατοχή του 370 ακίνητα, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε περίπου 750.000.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι με το νέο Οργανόγραμμα αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο Ταμείο, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ένα συγκεντρωτικό οργανωτικό σχήμα, που υποβαθμίζει τις περιφερειακές υπηρεσίες, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι, για την τελική του μορφή υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων εκτιμούν επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρότατα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τις γενικότερες προϋποθέσεις και τους όρους που αφορούν ακόμη και στη δυνατότητα ή στη σκοπιμότητα άμεσης κατάθεσης σχεδίου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ.

Λόγου χάρη, διερωτώνται εάν ισχύει ή όχι η μνημονιακή υποχρέωση για την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων της είσπραξης των εισφορών στην ΑΑΔΕ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξει ξανά το οργανόγραμμα. Το ίδιο ισχύει για τη Διεύθυνση Αξιοποίησης Περιουσίας αφού, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι δεν είναι γνωστός ο τελικός χαρακτήρα και το διαχειριστικό καθεστώς που πρόκειται να ισχύσει.

Σύμφωνα πάντως με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη, στον δεν περισσεύει κανείς. Επισημαίνει δε, ότι ενώ το 2010 το σύνολο του προσωπικού που απασχολούνταν στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία ήταν 12.104 άτομα και σήμερα οι απασχολούμενοι στον ενιαίο φορέα ανέρχονται σε 8.322 άτομα.

Σημειώνει δε, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά και προσεκτικά, έχει ήδη ξεκινήσει από τη στελέχωση των επιτελικών υπηρεσιών, τα κλιμάκια των επιθεωρητών είναι μικτά, στην πρώην ΕΥΠΕΑ του πρώην ΙΚΑ τοποθετούνται στελέχη κι από άλλους φορείς, υπάλληλοι από άλλους φορείς μεταφέρθηκαν στα τμήματα αγροτών του ΕΦΚΑ έτσι ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση συντάξεων των αγροτών και θα συνεχιστεί η διαδικασία ομογενοποίησης του προσωπικού με πιο εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα, σημειώνει το toxrima.gr.

Μέχρι το τέλος του έτους βέβαια, θα πρέπει να είναι έτοιμος και ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΦΚΑ, μέσω του οποίου όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους εκατομμύρια έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους του υπερ-ταμείου θα καθοριστούν με ενιαίους όρους. Πρόκειται στην ουσία για μια νέα μεγάλη μεταρρύθμιση κατά την οποία αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς, να υπάρξει νέο κύμα μειώσεων, αυτή τη φορά σε παροχές σε είδος και σε χρήμα. Σύμφωνα με τον διοίκηση του ΕΦΚΑ, Θανάση Μπακαλέξη πάντως , έχει ήδη συγκροτηθεί ομάδα για την επεξεργασία ενός σχεδίου κανονισμού προκειμένου μέχρι τέλος του έτους να είναι έτοιμος και ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών με κανόνες ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης όλων των ασφαλισμένων του ενιαίου φορέα.